AMSTERDAM - Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) verwacht dat er op de stille tocht zondag voor de doodgetrapte grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere tienduizend tot twintigduizend mensen zullen afkomen. 

Dat zei ze zaterdagochtend in het radioprogramma Kamerbreed. De gemeente Almere heeft allerlei maatregelen genomen om de tocht niet uit de hand te laten lopen.

De mars is in eerste instantie alleen bedoeld voor Almeerders en genodigden. Jorritsma roept andere mensen op om daarom niet te komen.

Jorritsma zegt niet bang te zijn voor 'het onverwachte', zoals een oproep via sociale media. Ze benadrukt dat het adres van de familie van het slachtoffer ook nog niet circuleert.

Nieuw Sloten

Ook denkt Jorritsma niet dat er mensen vanuit voetbalclub Nieuw Sloten komen, de club van de jongens die Nieuwenhuizen mishandelden. "Het zal toch niet zo zijn dat er ook bij de stille tocht misdragingen komen", zei ze.

In het programma hamerde Jorritsma samen met PvdA-voorzitter Hans Spekman en voorzitter van het CDA Ruth Peetoom erop dat er maatregelen moeten worden genomen nu de kwestie nog niet vergeten is.

De drie waren het er over eens dat er strenger moet worden opgetreden tegen geweld rondom de voetbalvelden. Daarnaast moeten opvoeders, zoals ouders, leraren en coaches jongeren beter in de hand houden.

Aangifte

Regels moeten daarnaast gehandhaafd worden, zei Jorritsma. "Nu gebeurt dat niet altijd. Daar word ik zo boos over. Bij geweld moeten clubs bijvoorbeeld altijd aangifte doen. En scheldende toeschouwers moeten direct worden weggestuurd."

Spekman opperde dat de regels in het voetbal wellicht moeten worden aangepast. "De scheidsrechter moet meer gezag krijgen", zei hij.

Ook moeten profvoetballers beter kijken naar hun gedrag omdat zij een voorbeeldfunctie hebben. Jorritsma beaamde dat. Volgens haar kan het in het rugby wel.