UTRECHT - De politie blijft achter de agent staan die in 2007 Rinie Mulder doodschoot in de Utrechtse wijk Ondiep.

Mulder viel de agent aan met een mes, en daardoor had de diender geen andere mogelijkheid meer dan te schieten, verklaarde de politie zaterdag.

''In dit geval is door de agent volkomen juist gereageerd met een noodlottig gevolg dat niemand, en hij al helemaal niet, wilde. Toch was zijn beslissing juist’’, aldus districtschef Johan van Renswoude.

De nabestaanden van Mulder zeiden vorige week in het AD dat ze naar de rechter stappen. Volgens de familie is er voldoende bewijs dat de agent en het korps in Utrecht fouten hebben gemaakt. Maar volgens de politie is dat beeld onjuist en beschadigend.

Fataal schot

De motoragent zag Mulder scheldend en met een bebloed hoofd over straat lopen, aldus de politie. De agent stopte, maar toen hij omkeek zag hij dat Mulder met een ongeveer 30 centimeter lang mes op hem afrende.

Het mes had hij hoog opgeheven, Mulders ogen waren wijd opengesperd. De agent riep dat Mulder het mes moest laten vallen, maar die reageerde niet. Daarop schoot de agent. Op het moment van het fatale schot was Mulder ''op 50 tot 150 centimeter afstand van het vuurwapen'', verklaart de politie.

Procedures

Het is de eerste keer dat de politie zich uitlaat over de dood van Mulder. Volgens de verklaring had dit te maken met ''het feit dat er lange gerechtelijke procedures liepen en de politie nooit vooruit heeft willen lopen op de uitkomst daarvan''.

Ook zegt de politie ''uit respect voor de nabestaanden'' geen 'strijd' te hebben willen voeren via de media.