WIESBADEN - Ongeveer 60 mensen zijn vrijdag tegen middernacht plotseling erg ziek geworden op het Nederlandse cruiseschip Bellriva, op de Rijn in Wiesbaden.

Het schip is onder quarantaine geplaatst. Dat gaat waarschijnlijk tot maandag duren.

Het gaat volgens Duitse media om Duitse passagiers die ouder zijn dan 60 jaar en die een driedaagse reis hadden geboekt die begon in Keulen en daar zaterdag ook zou eindigen.

Er zouden vier mensen naar een ziekenhuis zijn gebracht, maar die verkeren niet in levensgevaar.

Infuus

De rest van de patiënten wordt op het schip verzorgd. Sommigen liggen aan een infuus. Aan boord zijn volgens de plaatselijke brandweer 145 passagiers en 42 bemanningsleden.

Bij de hulpverlening zijn circa 60 personen betrokken, inclusief artsen, verplegers en ambtenaren van gezondheidsdiensten.

Norovirus

De boosdoener is waarschijnlijk het agressieve en zeer besmettelijke Norovirus. Het veroorzaakt een maag- en darminfectie en leidt tot pijnlijke krampen, overgeven en diarree.

De symptomen zouden afnemen na ongeveer 48 uur. Voor erg jonge en oude mensen kan het gevaarlijk zijn.

Het is niet duidelijk wat de bron van het virus is, maar de onderzoekers vermoeden dat die op het schip zelf moet worden gevonden. Een deel van de reizigers was vrijdag naar een kerstmarkt gegaan, maar dat lijkt geen verband met de uitbraak te hebben.

Het schip, eigendom van Cruiselines Nijmegen uit Heesch (Noord-Brabant), mag naar verwachting zondagochtend terugvaren naar Keulen. De voorgenomen kerstmarktcruises van zondag en dinsdag zijn geschrapt, zodat het schip grondig gedesinfecteerd kan worden.