MAASTRICHT - Noord-Brabant heeft de beste middelbare scholen van Nederland. De vwo's, havo's en vmbo's krijgen gemiddeld de hoogste cijfers.

Ook in buurprovincie Limburg is het onderwijs goed. Dat blijkt uit berekeningen die onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht heeft uitgevoerd voor de Volkskrant.

Dronkers keek onder meer naar de eindexamencijfers. Ook vergeleek hij de prestaties van bovenbouwleerlingen met het advies dat de kinderen hadden meegekregen van hun basisschool. Als de prestaties boven het advies uitkomen, krijgt een school bonuspunten.

Traditie

In de Volkskrant schrijft de Tilburgse hoogleraar Marc Vermeulen het Brabantse succes toe aan de traditie van katholieke scholen. Die leveren van oudsher hoogopgeleide jongens en meisjes af, onder meer voor de industrie.

Mede daardoor draait de provinciale economie goed. Hoogopgeleide Brabanders kunnen in hun provincie een baan vinden en hoeven niet weg te trekken.

Wisselvallig

Waar de scholen in het zuiden van het land als beste werden beoordeeld, presteren de scholen in de Randstad wisselvallig. Scholen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam krijgen (vooral op vmbo-niveau) af en toe een tien van Dronkers. Opvallend genoeg staat daar tegenover dat de slechtste scholen van het land ook vaak uit die regio komen.

Met name de ISG Ibn Ghaldoun uit Rotterdam presteert slecht volgens Dronkers. De islamitische scholengemeenschap komt zowel bij rangschikking van de havo-scholen, als die van alle vmbo-niveaus voor op de lijstjes van slechtste scholen.

Het gemiddelde cijfer dat de school haalde op het centraal schriftelijk eindexamen is daarnaast ook aan de lage kant en varieert van een 5,2 op vmbo-g-niveau tot een 5,7 op het vmbo-b.