Tentenkamp Den Haag moet ook weg

AMSTERDAM - De tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers die in Den Haag op de Koekamp (bij het Malieveld) bivakkeren, moeten voor komende donderdag hun tentenkamp hebben weggehaald.

Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen hun vrijdag per brief laten weten.

Volgens de burgemeester levert het permanente verblijf een gezondheidsrisico op, zeker nu de winter is aangebroken. Bovendien bestaat het risico van wanordelijkheden en hebben de betrokkenen zich niet aan eerder opgelegde voorwaarden van de rechter gehouden. Zo zou er niet constant iemand aanspreekbaar zijn.

De afgewezen asielzoekers, die aandacht vragen voor hun situatie, mogen wel demonstreren, maar dan alleen van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. Ze kunnen de beslissing nog bij de rechter aanvechten. De uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds 16 september met hun tenten op de Koekamp. In het begin ging het om 25 mensen, nu zouden het er ongeveer 40 zijn.

Arresteren

Vorige week vrijdag werd een soortgelijk tentenkamp in Amsterdam ontruimd. Daar verbleven sinds eind september meer dan 100 afgewezen asielzoekers. Zij lieten zich allemaal arresteren. Veel van hen zitten momenteel in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West.

In Den Haag krijgen de afgewezen asielzoekers, die vooral uit Irak komen, ook praktische hulp van onder meer kerken en particulieren.

Op internet is een oproep gedaan de mensen te voorzien van thermo-ondergoed, slaapzakken, dekens, warme sokken en handschoenen om de kou te doorstaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie