AMSTERDAM - Het kort geding dat de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) wil aanspannen tegen vier grote verzekeraars, is voorbarig, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vrijdag. 

De VPHuisartsen wil naar de rechter omdat vier grote zorgverzekeraars huisartsen gevraagd hebben een 'inspanningsverplichting' te leveren om aangesloten te raken bij het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD).

De VPHuisartsen vreest dat verzekeraars in de nabije toekomst aansluiting bij het epd verplicht gaan stellen.

Dat kunnen ze doen als het EPD als beroepsnorm voor huisartsen aangenomen wordt. ''Maar dat duurt nog jaren, als het al gebeurt'', zei een woordvoerder van de LHV vrijdag. ''Huisartsen moeten eerst ervaring opdoen met het nieuwe systeem. Is het veilig? Werkt het? Daarna, en dan spreken we over jaren later, gaan we kijken of de beroepsgroep het gebruik van het EPD in de beroepsnormen wil opnemen. Dat is een democratisch proces, onder huisartsen, waar verzekeraars niets mee te maken hebben'', legt de woordvoerder uit.

Heikel punt

Het verplicht stellen van het EPD als voorwaarde voor een contract met een zorgverzekeraar, is een heikel punt voor huisartsen.

''Als je als huisarts geen contract hebt met een zorgverzekeraar, krijg je je behandelingen niet vergoed. Je krijgt dus geen geld en dan kan je je praktijk niet openhouden'', legt voorzitter van de VPHuisartsen Wouter van den Berg uit. ''Je wordt dus echt verplicht mee te doen.''

Veiligheid

Volgens de VPHuisartsen is de veiligheid van het nieuwe epd momenteel onvoldoende gegarandeerd en is onduidelijk waar patiënten precies ja tegen zeggen als ze toestemming geven voor deelname aan het EPD.

Door het systeem waarbij mensen zelf mogen bepalen of ze meedoen, zou de indruk gewekt worden dat inzage in de medische gegevens daarmee veiliger en acceptabeler is, stelt VPHuisartsen.

Als huisartsen niet meedoen aan het EPD, zijn de dossiers van hun patiënten niet in te zien voor andere zorgverleners. Individuele patiënten kunnen overigens altijd nee zeggen tegen deelname aan het epd.