AMSTERDAM - De luchtverkeersleiding van Schiphol bood dinsdag 13 november excuses aan bij de bemanning van het KLM-toestel, dat bijna in aanraking zou zijn gekomen met een Indonesisch toestel.

"Dit was zeker niet de bedoeling, excuses daarvoor" is te horen in een geluidsopname van de communicatie tussen de twee vliegtuigen en de luchtverkeersleiding. Deze is in handen van het Haarlems Dagblad

In het geluidsfragment maakt de luchtverkeersleiding de excuses in het Nederlands. Hierdoor wordt duidelijk dat hij de KLM-piloot toespreekt en niet de Indonesische bemanning. Normaal wordt er in het Engels gecommuniceerd. 

De twee vliegtuigen vlogen parallel op dezelfde hoogte en hadden elkaar in het zicht. Normaal hoort er 300 meter tussen te zitten.

Van een bijna-vliegramp is er echter nog steeds geen sprake, zegt Bertine Langelaan, woordvoerder van de Luchtverkeersleiding tegenover NU.nl . "Uit de excuses kunnen we nog geen conclusies trekken. Wel nemen we dit mee in ons onderzoek". 

Onderzoeken van de luchtverkeersleiding duren normaal gesproken 6 tot 8 weken. Een precieze datum kan de leiding echter nog niet geven.