AMSTERDAM -  De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) spant een kort geding aan tegen vier grote verzekeraars. 

Voor de contracten van 2013 wordt van de praktijkhoudende huisartsen gevraagd een 'inspanningsverplichting' te leveren om aangesloten te raken bij het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD). Daar verzet de VPHuisartsen (650 leden) zich tegen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) (11.500 leden), een van de partijen die achter het nieuwe EPD zitten, is volgens de VPHuisartsen van plan om aansluiting op het epd als beroepsnorm aan te nemen.

Als het dat doet, kunnen verzekeraars aansluiting verplicht stellen. ''Willen de huisartsen deelname aan het EPD als beroepsnorm, dan volgen wij hen daarin'', zei een woordvoerster van Zorgverzekeraars Nederland vrijdag.

''Als je als huisarts geen contract hebt met een zorgverzekeraar, krijg je je behandelingen niet vergoed. Je krijgt dus geen geld en dan kan je je praktijk niet openhouden'', legt voorzitter van de VPHuisartsen Wouter van den Berg uit. ''Je wordt dus echt verplicht mee te doen.''

Veiligheid

Volgens de VPHuisartsen is de veiligheid van het nieuwe epd momenteel onvoldoende gegarandeerd en is onduidelijk waar patiënten precies ja tegen zeggen als ze toestemming geven voor deelname aan het EPD.

Door het systeem waarbij mensen zelf mogen bepalen of ze meedoen, zou de indruk gewekt worden dat inzage in de medische gegevens daarmee veiliger en acceptabeler is, stelt VPHuisartsen.

Individuele patiënten kunnen overigens altijd nee zeggen tegen deelname aan het EPD.