Rode Kruis wil veel meer eerstehulpverleners

DEN HAAG - Over 10 jaar moet de helft van alle Nederlanders eerste hulp kunnen verlenen.

Nu kan nog maar 2 tot 3 procent van de bevolking dat, zegt directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

De grootse plannen van het Rode Kruis wil Breederveld realiseren in samenwerking met de overheid, maar ook met grotere publieke organisaties als de ANWB.

''Daarmee hebben we hier al contact over gehad’’, zegt de directeur. ''Wij vinden eigenlijk dat iedere volwassene eerste hulp moet kunnen verlenen.’’

Toekomstvisie

Het idee van het bestuur is onderdeel van de toekomstvisie van het Rode Kruis. De directeur stelt dat nu veel te weinig mensen in staat zijn in noodsituaties eerste hulp te verlenen.

''Dat speelt al als iemand door een hartstilstand plotseling neervalt. Dan is het van levensbelang dat iemand in de directe omgeving acuut hulp kan bieden. De kennis die daarvoor nodig is, willen wij beter gaan verspreiden.’’

Bereidheid

In eerste instantie moet de bereidheid van mensen om hulp te geven, groter worden gemaakt. De bewustwording bij Nederlanders vindt Breederveld onvoldoende.

''In Nederland zijn veel minder mensen opgeleid voor eerstehulpverlening dan in alle andere Europese landen. Daarom moeten we de opleidingen ook makkelijker verteerbaar maken.’’ Dat wil het Rode Kruis onder meer bereiken met leren via internet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie