LEEUWARDEN - Jasper S. heeft de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra bekend. Het Openbaar Ministerie liet dat donderdag weten.

De 45-jarige man uit Oudwoude verklaarde donderdag tijdens een verhoor bij de politie dat hij het meisje in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland aan de Keningswei in Veenklooster heeft verkracht en van het leven heeft beroofd.

Hij verklaarde dat hij Vaatrstra niet kende maar haar toevallig die nacht tegen is gekomen. Hij heeft het meisje onder bedreiging van een mes meegenomen het weiland in.

Advocaat

S. heeft al in het eerste gesprek met zijn advocaat Jan Vlug de moord bekend. Dat zei Vlug in Nieuwsuur.

Na 10 minuten zei S. dat ze wel in de goede richting zochten. ''Goh, dat U mij nog bij wil staan. Ik heb het gedaan" zei S. in dat gesprek. ''Dan stolt het bloed wel even in je aderen", zei Vlug. Er is bloed, sperma en haar op de kleding van Marianne gevonden.

S. heeft zichzelf laten betrappen, zei Vlug verder. Daarom deed hij mee aan het DNA-onderzoek. ''Hij voelde dat het spel uit was, zei Vlug. S. heeft naar eigen zeggen 13 jaar gezwegen om zijn gezin te beschermen.

Waarom

Volgens Vlug kan Jasper S. zich met de beste wil van de wereld niet indenken waarom hij heeft gedaan, wat hij heeft gedaan. De advocaat zegt dat S. de bewuste nacht op de fiets van huis was gereden, omdat hij stress in zijn leven had en hij de zaken op een rijtje wilde zetten.

Het feit dat hij een mes op zak had toen hij Vaatstra tegenkwam, is volgens Vlug niet verwonderlijk: ''Dat heeft iedere boer in die omgeving''.

De politie ontving Jasper S. voor de verklaring die hij donderdag aflegde, op een politiebureau in Zwolle. Daar was ook de familie van S. aanwezig.

Hartverscheurend verdriet

Volgens Vlug is het een liefdevol gezin. ''We laten je niet in de steek, hebben ze tegen S. gezegd. Ik heb hartverscheurend verdriet gezien. Ik heb geen woede gezien."

Voor Vlug is het een ''volkomen raadsel" waarom S. Marianne heeft vermoord. Hij noemt S. een hardwerkende boer, een aardige man en een goede vader. Vlug weet nog niet of Jasper S. de vader van Marianne wil spreken. Bauke Vaatstra heeft gezegd dat hij zo'n gesprek graag zou willen, om het verhaal van S. zelf te horen.

Vlug zegt er niet over te twijfelen dat Jasper S. daadwerkelijk de dader is. ''De moord is opgelost.'' Of Jasper S. toerekeningsvatbaar was op het moment van de moord, is de vraag, zegt Vlug. Hij verwacht dat de rechtszaak ergens rond mei volgend jaar zal starten.

Beperking

Woensdag besloot de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden Jasper S. 90 dagen in voorarrest te houden. Hij zat toen al ruim 2 weken in beperkingen; dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. De officier van justitie heeft, nu er een bekentenis ligt, donderdag opdracht gegeven om de beperkingen op te heffen.

S. werd 19 november aangehouden in zijn woonplaats Oudwoude, op luttele kilometers van het weiland bij Veenklooster waar het lichaam van de toen 16-jarige Vaatstra werd aangetroffen. Politie en justitie kwamen hem op het spoor na een match in het een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

Zo'n 6500 mannen in Noord-Friesland stonden DNA af in een laatste poging van justitie om ruim 13 jaar na dato de moordenaar van Vaatstra te vinden.

Reactie Bauke Vaatstra

''We zijn heel blij dat er nu een bekentenis is", zegt Bauke Vaatstra, de vader van het slachtoffer. "Ik weet zeker dat Jasper S. ook op basis van alleen de DNA-match zou zijn veroordeeld, maar nu heb je helemaal een ijzersterke zaak. Het is weer een stap voorwaarts dat we dit kunnen afsluiten. Al komt er nog veel juridisch gedoe op ons af. Ook op Jasper S., trouwens.''

''We zijn donderdagavond ingelicht door de zaaksofficier en de teamleider van de politie. Dat gebeurde hier bij thuis, in Zwaagwesteinde. Ook de broers en zussen van Marianne waren erbij. Er is ons in grote lijnen verteld hoe de bekentenis luidt; ze kunnen ook ons nog niet alles vertellen. We weten nu dat Marianne niet vrijwillig met de moordenaar het weiland is ingelopen. Ze werd gedwongen. Dat heb ik altijd gezegd.''

De Vries

Misdaadjournalist Peter R. de Vries meldt op Twitter: ''Bewijslast was te groot, ontkennen hielp niet meer. Zaak Vaatstra opgelost. Jasper S. is de dader die dit geheim 13 jaar verborgen hield. Is bekentenis Jasper S. een verrassing? Nee.. hier viel niet aan te ontkomen. Alleen schriftgeleerden meenden dat er een opening was."

Oudwoude

In het Friese dorp Oudwoude is gelaten gereageerd op de bekentenis die dorpsgenoot Jasper S. heeft afgelegd. ''Je blijft ergens hopen dat hij het niet heeft gedaan. Als hij dan bekent, schrik je toch weer'', zegt een inwoner in de vrieskou.

OM

''Juridisch gesproken moeten er twee bewijsmiddelen zijn. Van de DNA-match waren we al overtuigd", zegt een zegsvrouw bij het Openbaar Ministerie.

"De bekennende verklaring die de verdachte nu heeft afgelegd, is een belangrijk laatste puzzelstukje. Dat is iets waar we op hebben gehoopt en waar we ons, ruim 13 jaar na de moord, op hebben gericht. Er is met hart en ziel gewerkt om deze zaak op te lossen. Allereerst voor de familie, maar ook voor de bevolking in Noord-Friesland.''