DEN BOSCH - De gewelddadige dood van Marie-José Mullens uit Spaubeek moet veel zwaarder worden bestraft dan de rechtbank in Maastricht heeft gedaan. 

Dat vindt het Openbaar Ministerie, dat donderdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch 25 jaar cel eiste tegen verdachte Rahlali K. De rechtbank legde hem in 2010 15 jaar cel op.

De rechtbank ging daarmee boven de eis van toen van het OM uit (13 jaar).

Het zwaar verminkte lichaam van Mullens (56) werd op 15 mei 2009 gevonden in haar huis in het Limburgse Spaubeek, dat in brand stond. De 44-jarige K. ging in beroep tegen het vonnis.

Breekijzer

Volgens het OM is K., die eerder werd veroordeeld voor ernstige misdrijven, de woning van het slachtoffer binnengedrongen om haar autosleutels te stelen. Hij sloeg de vrouw dood met een breekijzer, zegt justitie.

Het OM beschouwt de feiten als zogeheten gekwalificeerde doodslag. Dat K. de feiten samen met iemand anders heeft gepleegd, zoals hij heeft verklaard, is ook na nader onderzoek niet vast komen te staan.

Onderzoek

K. heeft geweigerd mee te werken aan een gedragskundig onderzoek. De vraag waarom hij zulk buitensporig geweld op het slachtoffer heeft toegepast, blijft wat justitie betreft daardoor onbeantwoord. De forse eis is het OM mede ingegeven door het feit dat K. geen enkel berouw heeft getoond.

Nadat Mullens was gedood, ging K. er in de lezing van justitie in haar auto vandoor. De doodslag werd gepleegd terwijl K. niet was teruggekeerd van een proefverlof uit de gevangenis, waar hij na een eerdere veroordeling verbleef.