AMSTERDAM - Reizigers moeten vrijdagochtend op de weg en op het spoor rekening houden met sneeuw en gladheid.

Alhoewel de sneeuw vrijdagochtend waarschijnlijk later valt dan verwacht, verwacht Weeronline nog steeds grote gevolgen voor de ochtendspits. Rond zes uur was de situatie op de weg te vergelijken met andere vrijdagochtenden, meldde de ANWB.

Volgens het KNMI kan de sneeuwval op veel plaatsen tot in de middag aanhouden, waarbij er een sneeuwlaag van 5 tot 10 centimeter valt. In het westen van het land is er ook vrij veel wind. In het noordoosten wordt slechts lichte sneeuwval verwacht.

De ANWB adviseert goed geïnformeerd de weg op te gaan en de reis eventueel uit te stellen. Weeronline raadt aan om thuis te werken.

Ochtendspits

Door de combinatie met de wind kan er sprake zijn van sneeuwjacht of mogelijk zelfs een sneeuwstorm. Het zicht kan hierdoor slecht zijn en mogelijk vormen zich ophopingen van sneeuw op de weg.

In Zeeland sneeuwde het rond 05.00 uur stevig. Van daaruit verspreidt de sneeuwval zich richting het noordoosten.

Het sneeuwgebied zal in de ochtend oostwaarts trekken, waarbij het stevig blijft doorsneeuwen en waaien. In Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland en de regio's rond het IJsselmeer kan uiteindelijk 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. In het noordoosten en Zeeland valt naar verwachting minder.

Verkeer

De ANWB en VerkeersInformatieDienst waarschuwen dat het verkeer in het hele land vrijdagochtend last kan hebben van gladheid en raadt aan goed geïnformeerd op reis te gaan. De wegenbond raadt automobilisten aan de reis uit te stellen als die niet noodzakelijk is.

Rijkswaterstaat gaat met 500 strooiwagens op pad, waarop ook sneeuwschuivers kunnen worden gemonteerd. De wagens kunnen binnen 2 uur ruim 3200 kilometer (landelijk wegennet) berijdbaar maken. In totaal zijn er 1200 man actief, onder wie honderden chauffeurs en medewerkers die bezig zijn met laden en lossen van strooizout. Bovendien staan er 350 wagens paraat die alleen maar kunnen sneeuwschuiven.

Aangepaste dienstregeling

De NS hanteert vrijdag wederom een aangepaste dienstregeling in verband met de verwachte sneeuwval.

"Om problemen zo goed mogelijk op te kunnen vangen, passen wij uit voorzorg de dienstregeling in de brede Randstad aan", luidt een verklaring op de website. "Houdt u rekening met minder treinen, extra overstappen en meer drukte in de trein."

De treinen van NS Hispeed gaan wel volgens de vaste dienstregeling rijden. Reizigers kunnen binnen Nederland toeslagvrij gebruik maken van de Fyra-treinen.

Spoorbeheerder Prorail gaat extra sneeuw- en storingsploegen inzetten en heeft hulplocomotieven klaar staan voor inzet bij problemen. "Ondanks de inzet van de aangepaste dienstregeling kunnen zich helaas nog steeds onverwachte verstoringen voordoen waar de reiziger hinder van kan ondervinden."

KLM

KLM schrapt vrijdag 71 vluchten vanwege de verwachte sneeuwval, zo meldde het bedrijf op haar website. Vooralsnog gaat het alleen om vluchten binnen Europa, die gepland stonden vóór vrijdagmiddag 13 uur.

KLM wil zich zo focussen op vluchten met een verdere bestemming. Omdat het tijd kost om sneeuw en ijs van de vleugels van de vliegtuigen te halen, zullen die vluchten waarschijnlijk vertraging oplopen.

Reizigers kunnen op de website van KLM informatie vinden over de geannuleerde vluchten, omboekmogelijkheden en het rapporteren van vertraagde bagage. ''We doen ons best om iedereen te helpen zo snel mogelijk zijn reis voort te zetten", aldus KLM.

Schiphol

Op Schiphol wordt vrijdag ongeveer 15 centimeter sneeuw verwacht. De luchthaven waarschuwt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen en extra reistijd naar de luchthaven.

''Als dat allemaal in één keer valt dan zullen er waarschijnlijk ook vluchten van andere maatschappijen moeten uitvallen, maar ik zie naast die van KLM maar één annulering in het vluchtschema van vrijdag. Ik weet niet of dat vanwege het weer is'', zegt een woordvoerster van de luchthaven. Volgens haar heeft Schiphol ''ruim 100 man'' klaar staan om de start- en landingsbanen donderdagnacht en vrijdag sneeuwvrij te houden.

''In verband met het verwachte winterse weer moeten reizigers in ieder geval rekening houden met vertragingen en extra reistijd naar de luchthaven'', aldus de woordvoerster.

Buurlanden

Sneeuw teistert niet alleen Nederland. Ook de Britten, Duitsers en Belgen worden geplaagd door winterweer.

Sneeuw en ijs zorgen voor de tweede dag op rij voor problemen in Schotland en Engeland. Sommige regionale wegen in Schotland en het noorden van Engeland veranderden in ijsbanen en temperaturen daalden tot 6 graden onder het vriespunt.

De grote wegen bleven wel begaanbaar. Woensdag zorgde winterse neerslag in het noordoosten van Schotland en het zuiden van Engeland al voor verkeersongelukken en vertragingen.