DEN HELDER - De zoekactie naar de zes vermiste opvarenden van het woensdag op de Noordzee gezonken vrachtschip Baltic Ace is stopgezet.

Het zoeken wordt vrijdag niet voortgezet. Er is geen hoop meer dat er nog overlevenden worden aangetroffen, meldde het Kustwachtcentrum donderdag.

Met dit besluit lijkt het aantal doden door de scheepsbotsing op 11 uit te komen.

Eerder zijn vijf lichamen geborgen. Dertien mensen konden worden gered.

Het schip zonk binnen een kwartier. Inmiddels zijn vijf lichamen geborgen. Het zijn een 47-jarige man en een 60-jarige man uit Polen, een 47-jarige man uit Oekraïne en twee mannen uit de Filipijnen, van 51 en 30 jaar oud. Dertien opvarenden konden woensdagavond worden gered.

De zoektocht werd uitgevoerd door een reddingshelikopter van de Defensie, een offshore-helikopter, een vliegtuig van de kustwacht en twee reddingsboten van de KNRM.

Verlies

De eigenaar van de gezonken Baltic Ace spreekt van een ''diep gevoel van verlies''. Ray Car Carriers laat verder weten de ''diepste condoleances'' over te brengen aan de nabestaanden van de overleden en nog vermiste bemanningsleden, ook namens de rederij Stamco Ship Management.

Het bedrijf stuurt mensen naar Nederland om de overlevenden en hun familieleden bij te staan, zo heeft Ray Car Carriers laten weten.

Onderzoek

De Nederlandse maritieme politie doet geen strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het scheepsongeluk. Het ongeval vond plaats buiten de Nederlandse territoriale wateren, de zogenoemde 12-mijlszone. Hier heeft Nederland geen rechtsmacht.

Dat maakte het Korps landelijke politiediensten donderdag bekend.

De Nederlandse autoriteiten doen alleen strafrechtelijk onderzoek als de Bahama's of Cyprus daarom vragen. De twee schepen die bij het ongeval waren betrokken varen of voeren onder de vlag van deze landen. De landen kunnen bij het Openbaar Ministerie een verzoek om rechtshulp indienen.

Wel heeft de Nederlandse politie de regie over de identificatie en repatriëring van de slachtoffers.