LELYSTAD - De drie jongens die worden verdacht van het doden van de grensrechter in Almere, blijven langer in de cel. 

De drie jongens die worden verdacht van het doden van de grensrechter in Almere, blijven langer in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris bij de rechtbank in Lelystad donderdag besloten.

De verdachten blijven nog zeker 14 dagen in voorarrest. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de jongens van 15 en 16 jaar van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) werd zondag na afloop van de wedstrijd Buitenboys B3 - Nieuw Sloten B1 mishandeld door spelers van de bezoekende club. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

Familie 

De advocaten van de jongens kwamen donderdag met familieleden van hen naar de rechtbank. De verdachten zitten tot en met vrijdag in volledige beperkingen, wat inhoudt dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld, ook niet met hun ouders. Geen van de advocaten kon daardoor een nadere verklaring geven.

Na vrijdag mogen de verdachten wel contact hebben met hun ouders, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Voor het overige blijven de beperkingen van kracht.

De ouders stonden zondag mogelijk ook op het veld. Het OM wil voorkomen dat informatie die zij hebben bij de verdachten terechtkomt.

Onderzoek

Het onderzoek is nog in volle gang, zegt het OM. Behalve de verdachten heeft de politie ook een reeks getuigen gehoord. Het gaat om tientallen getuigen, waar volgens persofficier van justitie Jetty Bult veel aandacht aan wordt besteed.

''Het is een zeer omvangrijk onderzoek, waaraan veel mensen werken, we willen heel precies bekijken wat er is gebeurd.''

Of er meer jongens bij het geweld waren betrokken dan de drie verdachten is nog onderdeel van het onderzoek, zegt Bult. Onduidelijk is of er meer arrestaties zullen volgen. ''Er is een concrete verdenking nodig willen we iemand kunnen aanhouden'', aldus de officier.

Ook het letsel van het slachtoffer is onderwerp van het onderzoek. Bult: ''Er wordt gekeken waaraan hij precies is overleden.'' 

Van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam laat de nabestaanden van de grensrechter weten dat hij zich namens alle Amsterdammers diep schaamt voor het geweld dat uit zijn stad komt.

Hij heeft deze boodschap overgebracht via burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere en daarnaast in een condoleancebrief aan de nabestaanden. Dat heeft Van der Laan volgens zijn woordvoerder donderdag laten weten aan de commissie Algemene Zaken van de Amsterdamse gemeenteraad.

Om tafel

Sportwethouder Eric van der Burg van Amsterdam zit dinsdag om de tafel met het bestuur van voetbalvereniging Nieuw Sloten en de voetbalbond KNVB. Van der Burg wil maatregelen voorstellen om geweld op voetbalvelden in de toekomst uit te bannen.

Hij wil tijdens het overleg voorstellen spelregels van rugby in te gaan voeren. Het is rugbyspelers verboden om tijdens de wedstrijd kritiek te leveren op de scheidsrechter.