BREDA - De brand in maart in het huis van ex-lid Jack J. van motorclub Satudarah in Halsteren is in opdracht gesticht.

De 40-jarige verdachte uit Putte heeft dat donderdag gezegd in de rechtbank in Breda. Jack J. moest gewaarschuwd worden vanwege een conflict, maar wie de opdracht heeft gegeven wilde de verdachte ook donderdag niet onthullen.

''Dat kan me de kop kosten’’, vertelde de junk en draaideurcrimineel bij de politie. Ook in het huis van bewaring is hij min of meer bedreigd om zijn mond dicht te houden en ook zijn moeder is benaderd, legde hij donderdag uit.

Er gaan geruchten dat de motorclub Satudarah achter de brand zit vanwege een intern conflict. Advocaat Henk van Asselt legde uit dat zijn cliënt ervoor kiest om op de blaren te zitten uit vrees voor erger. ''Hij zit tussen twee of drie vuren.''

Aanhouding

Jack J. was een van de leden van Satudarah die tijdens een grote actie vorig jaar werd aangehouden omdat hij aanwezig was bij de bedreiging van twee portiers van een café in Breda.

De verdachte ontving 1000 euro voor de brandstichting. Hij vertelde dat hij wist dat er ten tijde van de brand niemand thuis was. Jack J. was op de vlucht, vertelden zijn 'bronnen’.

Advocaat Bart Swier legde donderdag desgevraagd uit dat Jack J. de motorclub heeft verlaten vanwege een persoonlijk conflict met een lid. Jack J. vermoedt dat de opdracht voor de brand uit die hoek komt. Met de club heeft hij geen problemen. Swier ontkende nogmaals beweringen dat zijn cliënt in een getuigebeschermingsprogramma zit.

Nieuwsgierigheid

Ook officier van justitie Lucas van Delft kon zijn nieuwsgierigheid naar de opdrachtgevers voor de brand donderdag niet verhullen. Hij heeft de verdachte destijds zelf verhoord en probeerde donderdag nog tevergeefs of de verdachte achter gesloten deuren wellicht meer wilde vertellen.

Hij eiste tegen hem 3,5 jaar celstraf, onder meer omdat er geen persoonlijk motief was. De rechtbank doet op 20 december uitspraak.