RIJSWIJK - Met gemiddeld 24 ernstige ongevallen per jaar is het Nederlandse deel van de Noordzee ondanks enorme drukte relatief veilig. 

De helft van de ongelukken bestaat uit aanvaringen. Het gebeurt zelden dat een schip zinkt. Ook ongevallen met veel doden gebeuren niet vaak. Een overzicht van ongelukken met meerdere doden op het oostelijke deel van de Noordzee:

- Een Ouddorps visserschip vist op 6 april 2005 voor de kust van IJmuiden een vliegtuigbom op. De bom ontploft waardoor drie vissers overlijden.

- Het zeiljacht Tuila dat in juli 2000 uit Amsterdam vertrekt, komt nooit aan in Engeland. Vier opvarenden worden in de maanden erna dood gevonden.

- Boven de Waddeneilanden wordt op 7 november 1994 in een drukke vaarroute de Urker viskotter Larissa overvaren. Zes bemanningsleden en de kapitein komen om het leven.

- Voor de Belgische kust vliegt op 3 juni 1993 de benzinetanker British Trent in brand na een aanvaring. Negen bemanningsleden sterven in de rook en vlammen.

- In een vaargeul voor de Rotterdamse haven overvaart een tanker op 19 februari 1989 een Deens visserschip. Vijf opvarenden van het visserschip verdrinken.

- De veerboot Herald of Free Enterprise kapseist op 6 maart 1987 vlak na vertrek uit Zeebrugge (België): 193 mensen komen om in het koude water.