AMSTERDAM - De nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn krijgen de geëiste stukken van de Rijksrecherche.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag gezegd.

De nabestaanden wilden met een kort geding inzage eisen in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, maar dat is volgens de minister niet nodig.

Binnen enkele dagen krijgen ze hun zin, liet de bewindsman weten. "Ze hebben het nodig en er is niets te verbergen." Dat er iets wordt achtergehouden, bestrijdt hij.

Grote fouten

In het rapport staat volgens letselschadejurist Orlando Kadir dat de politie grote fouten heeft gemaakt door schutter Tristan van der Vlis een wapenvergunning toe te kennen. Tegen de NOS zei Kadir donderdag dat de slachtoffers vooral willen weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat de politie Van der Vlis een wapenvergunning gaf, terwijl bekend was dat hij psychiatrische problemen had.

Van der Vlis schoot vorig jaar april zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en pleegde daarna zelfmoord. De schutter was onder behandeling geweest bij een psychiater, maar kon toch meerdere wapens bezitten.

Samenvatting

Opstelten wees er donderdag op dat er al een samenvatting van de onderzoeksresultaten openbaar is gemaakt en dat er geen aanleiding leek om deze integraal openbaar te maken. Maar als de slachtoffers die nodig hebben, dan krijgen ze die.

''We hebben maximale transparantie nagestreefd. Er is zeer veel onderzocht en ook zeer veel naar buiten gekomen. De slachtoffers hebben er absoluut recht op te weten wat er is gebeurd. De onderste steen moest boven komen; dat is wat mij betreft gebeurd.''

De minister ziet indien nodig ook wel wat in 'mediation' ofwel conflictbemiddeling tussen overheid en de nabestaanden. Opstelten zei verder dat de al aangekondigde psychologische computertest voor aanvragers van een wapenvergunning in maart 2014 zal worden afgeleverd door het Trimbosinstituut.

Alles over het drama in Alphen