DEN HELDER - Met een vliegtuig en twee helikopters wordt donderdagochtend op de Noordzee verder gezocht naar vermiste opvarenden van het gezonken autovrachtschip Baltic Ace.

Vanuit Scheveningen en Hoek van Holland zijn reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) onderweg.

De NOS meldt dat donderdag het lichaam van de vijfde drenkeling is aangetroffen. Het overschot is met een helikopter uit zee gehaald en naar vliegveld Rotterdam The Hague Airport overgebracht.

Woensdagavond botste het schip op 65 kilometer ten westen van Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) op het containerschip Corvus J en zonk binnen een kwartier. 

Het dodelijke scheepsongeluk was waarschijnlijk het gevolg van een menselijke fout. Dat heeft een manager van de rederij van het gezonken vrachtschip gezegd tegen persbureau Reuters.

De Corvus J, varend onder Cypriotische vlag, heeft wel schade maar kon op eigen kracht naar de haven van Antwerpen varen, meldde de Kustwacht.

Rijkswaterstaat ondersteunt de zoekactie van de Kustwacht op de Noordzee en is verantwoordelijk voor de veiligheid van het overige scheepvaartverkeer.

Weersomstandigheden

De zoektocht naar drenkelingen van de Baltic Ace, die onder de vlag van de Bahama's voer, werd in de nacht van woensdag op donderdag gestaakt. Het was donker en de weersomstandigheden waren te slecht.

De kans dat de vermisten nu nog in leven zijn is volgens een woordvoerder van de Kustwacht zo goed als nihil. ''Ze liggen sinds woensdagavond halfacht in het koude zeewater.''

Van vier slachtoffers konden de lichamen kort na de aanvaring wel worden geborgen en 13 opvarenden zijn gered. De bemanning komt uit Bulgarije, Polen, Oekraïne en de Filipijnen.

Rederij UECC van de Baltic Ace heeft gemeld dat het schip ruim 1.200 nieuwe Mitsubishi's aanboord heeft.

Onderzoek

De waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten zoekt uit wie bevoegd is onderzoek te doen naar het scheepsongeluk van woensdagavond op de Noordzee, liet een woordvoerder weten.