RIJSWIJK - Van en naar het noorden van het land rijden donderdagochtend minder treinen in verband met de sneeuwval. Om 8.30 uur stond er bovendien 530 kilometer file.

Lezersfoto's van het winterweer l Stuur zelf foto's op

De NS liet in de nacht van woensdag op donderdag weten in het noorden minder treinen in te zetten. Er wordt daarmee ingespeeld op de plotselinge weersomslag.

Tussen Zwolle en Utrecht rijden minder intercity's. Ook in de kop van Noord-Holland zijn er aanpassingen in de dienstregeling, daar rijden sprinters in plaats van intercity's.

De aangepaste dienstregeling geldt vooralsnog tot 12 uur donderdagmiddag.Volgens Qbuzz rijden de bussen in de noordelijke provincies wel, maar met vertraging tot soms ruim een half uur.

Het KNMI verwacht in het hele land winterse buien en gladheid.

Vrijdag

Ook voor vrijdag wordt er winters weer voorspeld. Weeronline.nl waarschuwt dat de ergste sneeuwbuien precies in de ochtendspits zullen vallen. Daar heeft dan vooral het westen van het land last van.

Vanaf middernacht gaat het sneeuwen en plaatselijk kan meer dan 15 centimeter vallen. Het zwaartepunt van de buien ligt precies tussen 7 en 9 uur, aldus een woordvoerder.

Gemiddeld valt er 10 tot 12 centimeter sneeuw. Ook staat er vrijdag een harde tot stormachtige wind, waardoor sneeuwduinen kunnen ontstaan. Dat alles zorgt voor slecht zicht in het verkeer.

Verkeer

Donderdag stond er om 8.30 uur op de snelwegen al 351 kilometer file. De Verkeers Informatiedienst (VID) en ANWB waarschuwen voor gladde wegen door winterse buien en bevriezing.

In de noordelijke provincies zijn donderdagochtend tientallen ongelukken gebeurd. In de meeste gevallen bleef het bij blikschade; er viel slechts een lichtgewonde. Dat meldde de politie donderdag.

Bussen

Door de sneeuw (op sommige plaatsen viel bijna 10 centimeter) in combinatie met een stevige wind gleden tientallen auto's, twee bussen en enkele vrachtwagens van de weg. Ook waaiden enkele bomen om.

Op de snelwegen ontstonden kilometerslange files. Zo kon er op de A28 tussen Assen en Groningen over een lengte van 20 kilometer slechts stapvoets worden gereden. Ook op de A7 van en naar Groningen stond het verkeer lange tijd muurvast. Dat gold ook voor de provinciale wegen richting de stad. De ergste drukte is inmiddels voorbij.

Strooiploegen

Tientallen sneeuw- en strooiploegen van Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten zijn in de nacht van woensdag op donderdag de weg opgestuurd om de wegen begaanbaar te maken en te houden.

Omdat de kans op sneeuwbuien aanhoudt en de temperatuur onder nul ligt, blijft het volgens Rijkswaterstaat glad. Wie niet per se de weg op hoeft, kan maar beter thuisblijven en de spits mijden, aldus Rijkswaterstaat.

Actueel weerbericht l Filenieuws