DEN HAAG - Automobilisten die woensdagavond in het noorden van het land onderweg zijn, hebben veel last van sneeuwval en harde wind. 

De ANWB meldde dat vooral in Friesland de wind lastig is voor weggebruikers. In Groningen, Friesland en Drenthe wordt op veel plaatsen langzaam gereden.

Vooral op de snelwegen A7, tussen de Afsluitdijk en Heerenveen, de A31 ten zuiden van Leeuwarden en de A28 tussen Assen en Groningen zijn lastig berijdbaar.

Volgens de ANWB is op sommige plaatsen ongeveer 5 centimeter sneeuw gevallen. Wegenwachters in het gebied spreken van een ware sneeuwstorm.

Noordoosten

Volgens de zegsman lijkt de noordoosthoek van het land het meest getroffen door het winterweer. Overigens moet ook verkeer in andere delen van het land oppassen voor gladheid.

Woensdagmiddag waarschuwde het KNMI voor windstoten tot wel 100 kilometer per uur en gladheid op de wegen.

Ontwrichting

Vrijdag lijkt het weer opnieuw voor overlast te gaan zorgen. Volgens Weeronline.nl kunnen de sneeuwbuien in combinatie met harde wind zorgen voor ontwrichting van het weg-, trein- en vliegverkeer.

Plaatselijk zal dan naar verwachting zelfs 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. Het begint volgens de voorspellingen al in de nacht van donderdag op vrijdag te sneeuwen, te beginnen in het westen van Nederland.