AMSTERDAM - Een vrachtschip is gezonken na een aanvaring op de Noordzee. Daarbij zijn zeker vier doden gevallen, zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond.

Nog zeven bemanningsleden worden vermist. De zoektocht naar hen is, mede door het slechte weer en de ruwe zee, voorlopig gestaakt. Van het totaal aantal opvarenden van 24, zijn 13 mensen gered. Donderdagochtend zal er bij daglicht worden besloten of de zoektocht zal worden hervat.

In eerste instantie was er onduidelijkheid over het aantal opvarenden. Waar het er 24 bleken te zijn, werd er eerst gedacht dat er nog een 25e bemanningslid moest zijn. Dit kon Peter Verburg van de Kustwacht in Den Helder later in de nacht ontkrachten.

Volgens hem werd rond middernacht nog druk gezocht naar vermisten. Diverse schepen en helikopters zochten urenlang het gebied rond de aanvaring af. Over de vermisten zegt Verburg: ''Het zal best moeilijk worden, die mensen zijn zonder een overlevingspak in het water terechtgekomen.''

"We hopen nog mensen te vinden", zei Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Pauw en Witteman woensdagavond. 

Erasmus

Volgens de politiewoordvoerder zijn vier geredde personen inmiddels overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum.

Zeven opvarenden zouden naar ziekenhuizen in België zijn gebracht. Drie mensen zouden op een ander schip of een reddingsschip terecht zijn gekomen.

Reddingsactie

De reddingsactie door twee helikopters werd bemoeilijkt door hoge golven op de Noorzee en windkracht 7, met golven van 3,5 meter hoog rond middernacht. Ten tijde van het ongeluk, rond 19.15 uur woensdagavond, waaide het even hard.

Marine

Twee marineschepen zoeken ook naar drenkelingen, meldt de kustwacht. Het helikopterdek van die schepen kan ook worden gebruikt om opvarenden op te vangen en medische hulp te geven.

De botsing gebeurde ongeveer 65 kilometer van de Zeeuwse kust. Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) werden vier reddingsvlotten gesignaleerd. 

Autovrachtschip

Het zinkende autovrachtschip Baltic Ace vaart onder de vlag van de Bahama's. Rond 19.15 uur botste het in Nederlandse wateren op containerschip Corvus J uit Cyprus. Dat schip liep nauwelijks schade op.

De Baltic Ace was woensdagmiddag vertrokken uit het Belgische Zeebrugge. De bestemming was Kotka in Finland zijn. De Corvus J was onderweg van Grangemouth in Schotland naar Antwerpen.

Het is nog niet bekend waardoor twee schepen woensdagavond tegen elkaar zijn gebotst op de Noordzee. De maritieme politie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zal onderzoek doen naar de oorzaak, maar het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek begint en hoe lang het gaat duren.

Haven

De botsing heeft geen gevolgen voor de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa. De vaarweg is niet belemmerd, zei een woordvoerder van het havenbedrijf.

Het ongeluk gebeurde ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het begin van de Eurogeul. Dat is de vaarroute die de allergrootste schepen gebruiken om Rotterdam te bereiken. Kleinere schepen varen dichter langs de kust. Er is voldoende ruimte om de plek van de aanvaring te omzeilen.