AMSTERDAM - Van de 55 mensen die maandagochtend werden opgepakt bij een bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in Zeeland, zitten er nog negen vast. 

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zal vragen of het de verdachten nog 2 weken langer mag vasthouden.

Negen andere arrestanten zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De overige 37 zijn woensdagavond vrijgelaten, meldt het OM.

De negen die nog vastzitten worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Het gaat om acht mannen en een vrouw. Ze komen uit Nederland, Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk. De groep wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam.

Opleiding

Justitie vermoedt dat de PKK-aanhangers bij elkaar waren gekomen voor een opleidingsbijeenkomst. Die had als doel jonge mensen te rekruteren voor de gewapende strijd in Turkije. De bijeenkomst werd gehouden in een recreatiepark in het dorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland.

Voor de arrestaties werden maandag 150 politiemensen ingezet. De AIVD had justitie getipt dat de in Nederland verboden beweging er een bijeenkomst hield. De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties.

Kampeerboerderij

In 2004 ontmantelde de Nationale Recherche een opleidingskamp van de PKK op een kampeerboerderij in Liempde in Noord-Brabant. Daar werden toen bijna 30 personen aangehouden.

De strafzaken van ongeveer de helft van het totale aantal verdachten werden geseponeerd. De rest draaide uiteindelijk in 2008 op niks uit, omdat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaarde.

Achtergrond: wat is de PKK?