ARNHEM - De zelfbenoemde therapeute Ada S. uit Nijmegen (51), moet veroordeeld worden tot 1,5 jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk. 

Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem woensdag, vanwege zware mishandeling en mishandeling van zes cliënten.

Een jonge vrouw werd van 24 op 25 juni tijdens een duivelsuitdrijving met een vijl aan haar gezicht en tanden bewerkt, waarbij haar neus brak. Andere cliënten werden gedwongen dit slachtoffer in bedwang houden.

De moeder van het vijlslachtoffer werd op haar strottenhoofd getrapt. De vriend - ook een cliënt - vond het te gortig worden en belde de politie, die de therapeute arresteerde.

Beschadigen

Behalve wegens (zware) mishandelingen acht de aanklager ook dwang bewezen omdat cliënten elkaar moesten beschadigen en rekeningen, een auto en spullen voor de therapeute moesten betalen. Ook overtrad S. de wet BIG voor zorgverleners, door cliënten te beschadigen, aldus het OM.

De vrouw bond de cliënten aan zich door te dreigen met paranormale ingrepen. Ze kon afhakers een ongeluk, kanker of hartstilstand bezorgen en refereerde aan Mengele. Cliënten werd aangepraat dat ze een stoornis hadden of dat hun vader een seriemoordenaar was.

Reizen

S. begon in 2006 en stelde cliënten eerst tevreden. Ze organiseerde bezinningsreizen in Nederland, Ierland, Malaga en Mallorca. Na een tijd werd de vrouw manipulerend en verbaal en fysiek langzaamaan steeds gewelddadiger.

Cliënten werden geïsoleerd, opgesloten, onder een koude douche gezet of tot kruipen gedwongen. Tijdens een gewelddadige bezinningsreis in Borculo maakte de vrouw een aanloop naar een psychose, die in het weekend van de duivelsuitdrijving totaal werd. Ze is daarom voor het vijlincident ontoerekeningsvatbaar en voor het overige verminderd, zeggen deskundigen.

Fouten

De advocaat vindt dat de zaak naar de prullenbak moet omdat het OM fouten maakte. En anders moet de vrouw worden vrijgesproken wegens haar geestelijke toestand en omdat de cliënten zelf de therapie kozen. De therapeute zit bijna een half jaar vast.

De uitspraak wordt 19 december verwacht.