AMSTERDAM - Het Huygens College in Amsterdam betreurt dat twee van zijn leerlingen mogelijk verantwoordelijk zijn voor de fatale mishandeling van een grensrechter in Almere. 

''We betuigen ons medeleven aan de nabestaanden van de grensrechter'', meldde directeur Rick d'Ancona woensdag in een persverklaring. ''Het Huygens College is geschokt door de gebeurtenis''.

Er zijn direct gesprekken gevoerd met klasgenoten van beide jongens. ''Er heerste een goede sfeer tijdens die gesprekken. Er was medelijden met de nabestaanden en er heerste onbegrip over het feit dat zoiets kon gebeuren'', aldus d'Ancona.

Een leerling van de school is een dag geschorst voor het op Twitter publiceren van een steunbetuiging aan een van de gearresteerde verdachten.

Afschuw

Woensdag zijn in alle 37 klassen van de school gesprekken gevoerd met de leerlingen. ''In deze gesprekken hebben we onze afschuw uitgesproken over het incident, ons medeleven betuigd en duidelijk gemaakt dat we het betreuren dat twee van onze leerlingen mogelijk betrokken zijn."

"Op hun beurt hebben de leerlingen de gelegenheid gekregen om hun verhaal te vertellen'', meldt de school.

Het twittergedrag van de leerlingen wordt een onderwerp op de eerstvolgende ouderavond. ''We hebben de leerlingen gevraagd of ze snapten wat de impact van hun tweet zou kunnen zijn. Hun twittergedrag is voor ons reden om hier nogmaals aandacht aan te besteden in de klas en tijdens een nog in te plannen ouderavond.''

Winterstop

De wedstrijden uit het amateurvoetbal die komend weekeinde niet doorgaan, worden dit jaar niet meer gespeeld. De KNVB besloot dinsdag alle wedstrijden uit het amateurvoetbal af te gelasten na de dood van Nieuwenhuizen.

De voetbalbond heeft drie nieuwe speelweekeinden aangewezen. Dat zijn 23 en 24 februari, 16 en 17 maart en 20 en 21 april. De teams die uitkomen in de A-categorie en in een competitie spelen met 13 of 14 teams, moeten nu in februari voetballen.

De overige seniorenteams en de hoogste jeugdteams hebben 16 en 17 maart als nieuwe speeldata gekregen. De overige teams zagen de wedstrijd die voor aankomend weekeinde op het programma stond, worden verplaatst naar 20 of 21 april.

Stilte

In de Duitse streek Westfalen wordt zondag bij alle voetbal- en atletiekwedstrijden een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan het overlijden van de grensrechter. ''Het is belangrijk om hiermee een signaal tegen geweld af te geven'', zei Hermann Korfmacher, de voorzitter van de Westfalense voetbal- en atletiekbond FLVW.

De bond betuigde tevens zijn medeleven aan de familie, vrienden en de club van Nieuwenhuizen. In de regio Westfalen liggen onder meer steden als Dortmund en Bielefeld.

België

Ook de Belgische voetbalbond vraagt een minuut stilte in acht te nemen naar aanleiding van het overlijden van de grensrechter uit Almere. ''Het voorval is verschrikkelijk en is naast een algemeen maatschappelijk fenomeen ook symptomatisch voor wat zich al te vaak op en naast onze voetbalvelden afspeelt'', meldt de Belgische voetbalbond.

''Dergelijk respectloos gedrag kan en mag niet getolereerd worden en heeft niets met vrijetijdsbesteding en competitiesport te maken."