GRONINGEN - Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen heeft een vaatchirurg die voorheen werkzaam was in het Lucas Ziekenhuis in Winschoten voor een jaar geschorst.

De chirurg heeft in het Groningse ziekenhuis in 2009 ernstige fouten gemaakt, waardoor een 71-jarige vrouw is overleden. Dat meldde het college woensdag.

De vrouw had een gescheurde buikslagader, maar dat werd door de chirurg te laat onderkend. De operatie die hij alsnog uitvoerde, had hij niet mogen doen omdat hij toen nog de vereiste bekwaamheid miste.

Ook schoot hij ernstig te kort in de communicatie met de betrokken arts-assistenten en het verpleegkundig personeel. ''De chirurg heeft de patiënte een reële kans ontnomen om haar aandoening te overleven.''

Erkenning 

Het college vindt de fouten zo ernstig, dat het overwogen heeft om de chirurg helemaal te schrappen uit zijn functie. Maar omdat de man inmiddels in België wel een erkenning als vaatchirurg heeft verworven en nooit eerder in aanraking is geweest het tuchtrecht, is besloten tot een mildere straf.

De chirurg werkt tegenwoordig in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Dat was niet op de hoogte van het onderzoek naar hem. Het ziekenhuis heeft de straf overgenomen, zo berichtte het Belgische persbureau Belga woensdag.

''Vanaf woensdag zal hij geschorst worden, in afwachting van wat Belgische autoriteiten ondernemen'', zo meldde een woordvoerster van het Antwerpse ziekenhuis.