ARNHEM - Het Openbaar Ministerie neemt op korte termijn nog geen besluit of oud-commandant Thom Karremans wordt vervolgd.

Dat bevestigde een woordvoerster van het OM na berichtgeving van die strekking op de NOS. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt van het OM begrepen te hebben dat het OM voor het einde van het jaar nog geen beslissing neemt over de mogelijke vervolging.

Wanneer het besluit wel zal worden genomen, heeft het OM niet aan Knoops gemeld. Waarom er nog gen besluit wordt genomen is onduidelijk; Knoops vermoedt dat het ermee te maken kan hebben dat het een gecompliceerd dossier betreft. ''Ze hebben niet echt iets anders gezegd dan dat het een gecompliceerd dossier is en ze er hard mee bezig zijn.''

Karremans heeft Knoops laten weten teleurgesteld te zijn, maar volgens Knoops zegt Karremans ''dat hij niet anders kan dan afwachten welke beslissing het OM neemt.

Srebrenica

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Servische generaal Mladic onder de voet werd gelopen. Duizenden Bosnische moslims werden vermoord.

Het OM in Arnhem onderzoekt nu de rol van Karremans, omdat nabestaanden aangifte deden van genocide en oorlogsmisdrijven.