DEN HAAG - De burgemeester van Den Haag wil dat de ongeveer 40 afgewezen asielzoekers die op het Malieveld bivakkeren, op korte termijn hun kamp ontruimen.

Jozias van Aartsen zei woensdag tijdens de commisievergadering Bestuur de illegalen daarover een brief te sturen. Op welke termijn het kamp leeg moet zijn, heeft Van Aartsen niet gezegd.

De burgemeester zegt al langer dat het kamp niet oneindig op het veld kan blijven staan. De zorgen die hij heeft over de gezondheidstoestand van de bewoners, de slechte weersomstandigheden en het feit dat afspraken (zoals het aan een kant open houden van een tent en een aanspreekpunt op het kamp) niet worden nagekomen, maakt dat de burgemeester nu vaart zet achter de ontruiming, aldus zijn woordvoerder.

In de brief staat dat Van Aartsen van plan is het kamp te ontruimen, dat hij dat ''zorgvuldig’’ wil doen en dat hij de tijd geeft de rechter over zijn aanwijzing te oordelen.

Zodra het kamp ontruimd is, is de opvang van de mensen zonder verblijfsstatus de verantwoordelijkheid van het rijk, zo stelt Van Aartsen.

Amsterdam

Vorige week vrijdag werd een soortgelijk tentenkamp in Amsterdam ontruimd. Daar verbleven sinds eind september meer dan 100 afgewezen asielzoekers. Zij lieten zich allemaal arresteren, omdat ze het terrein aan de Notweg in Osdorp niet vrijwillig wilden verlaten.

Een groot aantal is inmiddels vrijgelaten en ongeveer 80 van hen zitten momenteel in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West.