DE BILT - Het KNMI waarschuwt dat het woensdagmiddag en -avond in het hele land plaatselijk glad kan worden door winterse buien. Het kan enkele uren gaan sneeuwen.

Die buien trekken vanuit het noorden steeds verder het land in. Vooral in de kustgebieden gaat het ook flink waaien.

Het KNMI verwacht zware windstoten tot 80 kilometer per uur, in het noordelijk kustgebied zelfs tot 100 kilometer per uur. In het noorden is het volgens het weerinstituut al op sommige plaatsen wit. Lokaal kunnen enkele centimeters sneeuw vallen.

Ook Weerplaza.nl spreekt van gladheid en 'zware windstoten' in de kustgebieden. "Donderdag zijn er geen waarschuwingen van kracht."

Wegen

De ANWB waarschuwt automobilisten voor gladde wegen en Rijkswaterstaat houdt de situatie op de wegen nauwlettend in de gaten.

''Iedereen is paraat. Onze 20 gladheidscoördinatoren monitoren continu'', liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag weten. De coördinatoren zorgen ervoor dat gladheidsbestrijders de weg opgaan als dat nodig is.

Vrijdag

Vrijdag lijkt het weer opnieuw voor overlast te gaan zorgen. Volgens Weeronline.nl kunnen de sneeuwbuien in combinatie met harde wind zorgen voor ontwrichting van het weg-, trein- en vliegverkeer. Meteo Consult denkt er hetzelfde over.

De sneeuw en wind kunnen zorgen voor sneeuwjacht en sneeuwduinen. In een groot deel van het land zal sneeuw vallen, plaatselijk 10 tot 20 centimeter.

Het begint volgens de voorspellingen al in de nacht van donderdag op vrijdag te sneeuwen, te beginnen in het westen van Nederland.

De NS en Prorail nemen nog geen maatregelen maar houden de weerberichten in de gaten. Als de verwachtingen uitkomen, is de kans groot dat de dienstregeling vrijdag wordt aangepast, aldus de spoorbedrijven. Het besluit daarover nemen ze donderdagmiddag.

Avondspits

De avondspits is woensdag vroeger begonnen. Met pakjesavond in het vooruitzicht gaan mensen eerder van werk naar huis.

Rond 5 uur stond er op de Nederlandse wegen bijna 300 kilometer file. Een half uur later begon de drukte alweer af te nemen, aldus de ANWB.

De drukte concentreert zich op de wegen rond Amsterdam en Rotterdam met files tussen de 8 en 11 kilometer op onder meer de A10, de A13 en de A20. Daar vielen enkele winterse buien. Op de Ring Amsterdam leidde dat tot een wit wegdek en overlast voor het verkeer.

Volgens de Verkeers Informatiedienst VID was de avondspits op 5 december 2011 een stuk rustiger. Toen stond er hooguit 176 kilometer op de snelwegen.

Heeft u een foto van bij dit nieuwsbericht? Plaats hem op NUfoto.

Actueel weerbericht l Filenieuws