AMSTERDAM - Twee passagiersvliegtuigen zijn op 13 november dit jaar bijna tegen elkaar aan gebotst, 625 meter boven Uitgeest.

Dat meldt De Volkskrant woensdag, op basis van transpondergegevens van de toestellen op de site van bewoners aanspreekpunt Schiphol (BAS).

De vliegtuigen, een Indonesische Airbus A332 van luchtvaartmaatschappij Garuda en een Boeing van KLM, waren nog maar een kilometer van elkaar af toen ze elkaar in de gaten kregen.

Volgens de krant zouden de vliegtuigen 15 seconden later tegen elkaar aan gevlogen zijn, boven de jachthavens op de Langedijk in Uitgeest, als ze niet op het laatste moment een uitwijkmanoeuvre in hadden gezet.

Gezamelijk vervoerden de vliegtuigen maximaal 500 passagiers. De kans op overlevenden bij een crash in de lucht is nihil.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft inmiddels een onderzoek naar het incident ingesteld.

Volgens de krant is het aannemelijk dat het vliegtuig van Garuda op dezelfde landingsbaan wilde landen als het toestel van KLM. De vliegers van KLM zouden zich aan de voorgeschreven route en hoogte hebben gehouden. Het onderzoek moet uitwijzen waarom de piloten van Garuda precies op dezelfde koers zaten.