ROTTERDAM - De controlekamer van het chemiebedrijf Organik Kimya in Rotterdam-Botlek is verplaatst naar een andere locatie. 

Hiermee is een eind gemaakt aan een gevaarlijke situatie voor het personeel. Daardoor is de dwangsom van minimaal 200.000 euro per week die de Inspectie SZW had opgelegd van de baan.

Dat heeft de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken dinsdag bekendgemaakt. Het chemiebedrijf kreeg na een onverwachte controle vrijdag 30 november de opdracht de controlekamer en andere verblijfsruimten in het productiegebouw stil te leggen.

"In die ruimten was sprake van gevaar omdat medewerkers onvoldoende de mogelijkheid hadden in geval van een calamiteit veilig en op tijd naar buiten te komen", aldus de inspectie.

"Bij een brand of bij het vrijkomen van gevaarlijke stoffen kunnen schadelijke dampen via het trappenhuis naar de controlekamer komen. Dit trappenhuis is in dit deel van het gebouw echter de enige vluchtmogelijkheid vanuit de controlekamer en andere verblijfsruimten."

Organik Kimya maakt onder meer polymeer emulsies en speciale chemicaliën en gebruikt daarbij veel gevaarlijke stoffen. Het bedrijf kreeg eerder twee dwangsommen opgelegd.