ALMERE - De drie voetballers uit Amsterdam die maandag werden aangehouden wegens mishandeling van een grensrechter, worden nu verdacht van doodslag, mishandeling of openlijke geweldpleging.

Ze moeten donderdag bij de rechter-commissaris verschijnen, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

De rechter-commissaris bepaalt onder meer of het voorarrest van de drie voetballers (15, 15 en 16 jaar oud) wordt verlengd. Ze zitten in beperkingen, wat wil zeggen dat ze behalve met hun advocaat geen contact mogen hebben met de buitenwereld.

De 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed maandagmiddag in het ziekenhuis. De drie jongens waren al in de nacht van zondag op maandag aangehouden.

Verschillende getuigen moeten nog gehoord worden, meldt justitie. Meer aanhoudingen worden nog steeds niet uitgesloten.

Blatter

FIFA-voorzitter Sepp Blatter is diep geschokt door het overlijden van de Nederlandse grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De voorzitter van de wereldvoetbalbond heeft KNVB-voorzitter Michael van Praag geschreven en zijn medeleven overgebracht, meldt de FIFA.

Op Twitter schrijft de preses dat zijn gedachten uitgaan naar de familie van Nieuwenhuizen. ''Een verschrikkelijke tragedie.''

''Voetbal is een spiegel van de samenleving en helaas komen dezelfde kwalen die de maatschappij teisteren ook voor in ons spel, in dit geval geweld'', aldus Blatter op de FIFA-website.

Persconferentie

De KNVB houdt dinsdag tussen 17.00 uur en 17.30 uur een persconferentie op het hoofdkantoor in Zeist over de dood van de grensrechter.