ZEIST - Het is winters de komende dagen in Nederland. Zowel op woensdag 5 december (Sinterklaas) als op vrijdag is er een reële kans op sneeuw die blijft liggen, verwacht weeronline.nl.

Dat verwachten de meteorologen van weeronline.nl. Woensdag op pakjesavond kan vooral landinwaarts een ''wit dekje'' liggen. Aan de kust zal eventuele sneeuw snel smelten omdat de stevige noordwestenwind vanaf de relatief warme zee komt.

Ook het KNMI voorspelt neerslag in vorm van  droge sneeuw op pakjesavond. Weerplaza waarschuwt voor gladheid in de late woensdagmiddag. 

De ANWB waarschuwt voor een vroege en drukke woensdagavondspits. Vanwege pakjesavond begint de avondspits eerder dan gewoonlijk. De eerste files ontstaan al om 15.00 uur. Het drukste moment zal rond 17.00 uur zijn.

Woensdagochtend valt in de zuidelijke helft van het land een mix van sneeuw, natte sneeuw en regen.

Eind van de middag trekken vanuit het noorden (winterse) buien het land binnen. Aanvankelijk valt regen, maar gedurende de avond gaat de regen op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw, aldus weeronline.

Vrijdag is de kans op een witte wereld in het hele land nog groter. Vanuit het westen komt een nieuwe storing en valt in de ochtend op veel plaatsen sneeuw, verwacht het weerbureau. Zo is er in De Bilt 70 procent kans op meer dan 3 centimeter sneeuw.

Actueel weerbericht l Filenieuws

Lezersfoto's van het winterse weer op NUfoto