AMSTERDAM - Het elftal van de drie jeugdspelers die vastzitten voor de fatale mishandeling van de maandag overleden grensrechter van SC Buitenboys heeft al eerder een waarschuwing gehad.

Dat zei Eric van der Burg, wethouder sport in Amsterdam, op Radio 1. Van der Burg ziet vooralsnog geen reden de amateurvoetbalclub te sluiten.

De 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed maandag nadat hij zondag werd belaagd door spelers van het elftal van Nieuw Sloten. De politie arresteerde drie Amsterdamse jongens van 15 en 16 jaar maandagochtend.

De B1 van SV Nieuw Sloten kreeg eerder een 'gele kaart' van het clubbestuur nadat spelers zich verbaal misdroegen richting een scheidsrechter. De consequentie van een tweede gele kaart zou uitsluiting van de competitie zijn.

Geschorst

Enkele spelers van de B1 werden na het eerste incident geschorst. Ook spelers van de A1 van Nieuw-Sloten waren eerder betrokken bij een incident. Er zijn schorsingen van 9 en 18 maanden opgelegd nadat een speler van dat elftal op de vuist ging met enkele mensen uit het publiek.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad maakt naar verwachting dinsdag bekend of de drie verdachten worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Als het OM beslist om de jongens voor de rechter te geleiden, beslist die of zij langer vastgehouden mogen worden. Voor zover bekend heeft de politie sindsdien geen nieuwe verdachten opgepakt.

Kapot

De secretaris van Nieuw-Sloten liet in gesprek met Van der Burg weten dat het bestuur 'helemaal kapot' is van het fatale incident met de grensrechter van Buitenboys. Er volgt nog een gesprek tussen de wethouder en en het clubbestuur, waarbij ook de KNVB aanschuift.

De drie jongens die vastzitten zijn door hun club geroyeerd. De teams van Nieuw Sloten spelen komend weekeinde geen wedstrijden en trainen de hele week niet.

Van der Brug: ''Ik heb contact gehad met het bestuur van de club en ook daar is men buitengewoon geschrokken en hevig van slag. Ze hebben direct alle maatregelen genomen die binnen hun macht liggen, zoals het lidmaatschap van de betrokken spelers intrekken en het team uit de competitie halen.''

Karatetrap

Eind 2011 overleed een supporter nadat een speler van de Amsterdamse amateurclub Sporting Noord de man een karatetrap verkocht. Naar aanleiding van dat incident eiste de wethouder ook een gesprek met het clubbestuur en de KNVB. Dat leidde er toe dat de vereniging definitief haar deuren sloot. ''Dat lijkt me in het geval van Nieuw Sloten niet nodig. Het gaat hier om een ander soort club.''

De gemeente kan een voetbalclub niet officieel sluiten, maar ''met onze overtuigingskracht komen we een heel eind'', aldus Van der Burg. ''Dat hebben we bij Sporting Noord ook gezien. De verenigingen in de stad maken wel gebruik van onze voetbalvelden.''

Bezoek

De KNVB heeft een bezoek gebracht aan SC Buitenboys. Bernhard Fransen en Anton Binnenmars, de voorzitter en directeur van het bestuur amateurvoetbal, betuigden steun aan het bestuur van de amateurclub en bespraken ook welke stappen nu genomen moeten worden en welke rol de KNVB daar in kan spelen.

Leden van SC Buitenboys hebben plannen gemaakt voor een stille tocht  voor de grensrechter . De tocht moet zaterdag beginnen op het terrein van profclub Almere City FC en langs het terrein van Buitenboys voeren. Daar worden bloemen gelegd.

De tocht gaat alleen door als de familie van Nieuwenhuizen en het bestuur van Buitenboys akkoord gaan.