AMSTERDAM - De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. kan de huur van zijn tijdelijke onderkomen niet meer betalen.

Als de reclassering niet snel een aanvullende toelage regelt, staat hij op straat, zegt Van der V. maandag.

Eerder dit jaar had de 64-jarige Van der V. naar eigen zeggen onderdak geregeld in een woongroep voor senioren, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Daardoor is hij aangewezen op onderdak op campings, maar de huur daarvan is hoger dan hij met zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering kan betalen. Eind deze maand is al zijn geld op, en dreigt Van der V. uit zijn onderkomen te moeten vertrekken.

Volgens Van der V. zijn er liefdadigheidsfondsen die hem een toelage zouden kunnen geven, maar hij heeft de hulp van de reclassering nodig bij het aanvragen daarvan. De reclassering is echter te laat begonnen de fondsen aan te schrijven, stelt Van der V.

Teeven

Van der V. wijst erop dat staatssecretaris van Veiligheid Justitie Fred Teeven (VVD) onlangs aan de Tweede Kamer heeft geschreven dat de reclassering hem ondersteuning biedt bij het zoeken naar vast onderdak.

In de praktijk komt daar weinig van terecht, zegt Van der V. "Ze maken me het leven onmogelijk door me middenin de winter op straat te flikkeren."

Een woordvoerder van Reclassering Nederland laat desgevraagd weten dat de organisatie de klachten van Van der V. alleen wil bespreken met hemzelf en niet in de media.

Van der V., die een celstraf heeft uitgezeten wegens ontucht met minderjarige jongens, is sinds zijn vrijlating uit diverse gemeenten geweerd.