OM Marokko eist levenslang in Mientjesmoord

ARNHEM - De openbaar aanklager in Marokko heeft in hoger beroep een levenslange celstraf geëist tegen de 37-jarige Marokkaan die wordt verdacht van de moord op de twee Nijmeegse Mientjes in 2003.

Dat meldt een afvaardiging van het Nederlandse Openbaar Ministerie vanuit de stad Nador.

Mientje Aarts-Sewalt (69) en Mientje Thijssen-Bartelen (75) werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Fouad el M. - toen verloofde van de zoon van een van deze Mientjes - verdween direct daarop naar Marokko en werd verdacht.

De uitspraak in hoger beroep wordt maandag rond 17.30 uur verwacht.

Eerder veroordeelde de rechtbank in het Marokkaanse Nador de verdachte tot levenslang, hoewel de aanklager toen de doodstraf had geëist.

Aanhouding

Omdat alleen de verdachte in beroep is gegaan en de aanklager niet, kon de Marokkaanse justitie niet nogmaals de doodstraf eisen. De doodstraf wordt in Marokko soms nog wel opgelegd maar niet meer uitgevoerd.

Fouad El M. was na zijn vlucht lange tijd spoorloos. In februari 2010 werd hij in Marokko aangehouden, dankzij samenwerking tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de Marokkaanse autoriteiten. Het OM droeg de vervolging over aan Marokko, omdat dit land geen onderdanen uitlevert.

Fouad zou de woning van de oudste Mientje vergeefs doorzocht hebben naar het grote geldbedrag, maar wel een kleinere buit hebben meegenomen. De man heeft de moorden steeds ontkend en deed dat ook maandag in hoger beroep.

Nabestaanden waren bij de zaak aanwezig maar hebben geen spreekrecht in Marokko. Hun schriftelijke slachtofferverklaring is wel in het dossier gevoegd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie