AMSTERDAM - De 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere die zondag werd mishandeld door drie jongens van 15 en 16, is aan zijn verwondingen overleden.

De man werd maandagmiddag klinisch dood verklaard, bevestigt de politie Almere tegenover NU.nl. De Almeerse voetbalclub Buitenboys laat weten dat de grensrechter rond half 6 is overleden, in het bijzijn van zijn familie.

Nieuwenhuizen werd bij de wedstrijd Nieuw Sloten B1 - Buitenboys B3 onder meer tegen zijn hoofd getrapt en is een paar uur hierna onwel geworden en naar het ziekenhuis afgevoerd.

De toestand van de grensrechter van Buitenboys is sindsdien kritiek geweest. De verwondingen, waaronder ernstig hersenletsel, zijn hem uiteindelijk fataal te worden.

Verdachten

Er zitten momenteel drie verdachten van 15 en 16 jaar uit Amsterdam vast; zij werden maandagochtend opgepakt. Het rechercheonderzoek naar het grove geweld op het Amsterdamse voetbalveld is nog in volle gang. De politie denkt mogelijk nog meer jongens op te pakken.

Het Openbaar Ministerie (OM) van Lelystad meldt dat de verdachten vermoedelijk later deze week al worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in dezelfde stad.

De politie en het OM hebben maandag het rechercheteam dat de zaak onderzoekt, uitgebreid ''gezien de ernst van de zaak".

Meer betrokkenen

Voorzitter Marcel Oost van de Almeerse amateurvoetbalclub SC Buitenboys zei maandag dat er zondag vier of vijf voetballers van Nieuw Sloten betrokken waren bij de mishandeling van grensrechter Nieuwenhuizen. 

Volgens Oost is het slachtoffer na afloop van de zeer grimmig verlopen wedstrijd door vier of vijf spelers van het bezoekende team naar de grond getrokken en daarna herhaaldelijk geschopt en geslagen.

Het slachtoffer is naar huis gegaan, heeft daar even op bed gelegen en is daarna teruggekeerd naar het voetbalveld om een andere wedstrijd te bekijken. Daar werd hij onwel.

KNVB

De voetbalbond KNVB heeft geschokt gereageerd op het overlijden van de grensrechter. ''Het is te gek voor woorden dat iemand tijdens het uitoefenen van een sportieve hobby het slachtoffer wordt van dergelijke praktijken'', zei directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars in een schriftelijke reactie.

''Ik wil namens de gehele KNVB en alle leden van de KNVB mijn medeleven uitspreken aan de familieleden en vrienden van het slachtoffer.''

De KNVB overweegt komend weekeinde op alle voetbalvelden stil te staan bij het overlijden. De bond neemt daar waarschijnlijk dinsdag een besluit over. ''We willen komend weekeinde op een waardige manier stilstaan bij deze gebeurtenis'', zei een woordvoerder van de KNVB.

Helpen

''We proberen Buitenboys waar mogelijk te helpen. Daarbij spelen we vooral in op de behoefte van de club'', zei een woordvoerder van de KNVB.

Voorzitter Oost had eerder op maandag geklaagd over het gebrek aan ondersteuning van de KNVB. Volgens de bond was echter de afspraak gemaakt om maandagavond met elkaar om de tafel te gaan zitten.

''Het gaat hier om menselijk leed. We proberen zo goed mogelijk in te spelen op de situatie en de club te helpen. Hoe, dat is afhankelijk van wat de club wil'', aldus de KNVB-zegsman.

Van Praag

Voorzitter Michael van Praag van de KNVB heeft opgeroepen tot bezinning en actie binnen de voetbalwereld na de gewelddadige dood van een grensrechter. ''Mensen, laat het niet bij woorden, maar help mee, denk mee'', zo liet Van Praag via Twitter weten.

''Ik leef intens mee met de nabestaanden. En zal me nog meer inzetten om deze voorvallen uit het Nederlandse voetbal te weren", aldus de bondsvoorzitter.

Van Praag was voorzitter van de commissie die vorig jaar onderzoek deed naar excessen in het voetbal. Die taskforce kwam met de aanbeveling om zwaarder en gerichter te straffen. Van Praag: ''Dit is onacceptabel. Geen scheids, geen grens, geen voetbal. Zo simpel is dat.''

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen reageerde ook via Twitter. ''Echt sprakeloos. Leef intens mee met slachtoffer en nabestaanden. Vreselijk dat het amateurvoetbal en onmisbare vrijwilligers dit overkomt.''

Schippers

Minister Edith Schippers (Sport) condoleert de nabestaanden van de grensrechter. ''Ik wil de nabestaanden condoleren met dit verschrikkelijke verlies van hun geliefde die door zijn vrijwilligerswerk Nederlandse jongeren in staat stelde om te sporten en een wedstrijdje te spelen. Dit zet de hele zaak in een nieuw en extra schrijnend perspectief'', aldus Schippers.

De minister zei eerder al dat geweld op sportvelden op geen enkele wijze getolereerd kan worden.

Bijeenkomst

De spelers van de B-elftallen van de Almeerse amateurvoetbalclub SC Buitenboys en enkele ouders zijn maandag in het clubhuis bijeengekomen. Daar krijgen ze de gelegenheid hun emoties te delen na het overlijden van de grensrechter.

Een politieman sprak de circa 50 aanwezigen toe en raadde iedereen aan om vooral veel met elkaar te praten. Een vader die wel eens als grensrechter optreedt, merkte op: ''Ik weet niet of ik die vlag nog durf op te pakken. Dat zal heel moeilijk worden.''

Veel mensen lieten hun tranen de vrije loop. Een bestuurslid beloofde dat de vereniging er alles aan zal doen om te voorkomen dat een dergelijk incident nog een keer voorkomt.

Getuige

Volgens bestuursvoorzitter Marcel Oost is het slachtoffer de vader van een van de teamleden die zondag op het veld stond. Hij noemt het slachtoffer een betrokken vader die altijd bezig was met de club. Drie keer per week was hij bij de trainingen van zijn zoon en hij stond vaak met de vlag langs het veld.

Volgens Oost is nog onduidelijk wat er zondag precies is gebeurd, maar hij weet wel dat veel jonge voetballers getuige waren van het geweld. ''Een aantal van hen heeft zelfs andere spelers moeten tegenhouden.'' Volgens de voorzitter was het anders misschien nog erger afgelopen en ontaard in een massale vechtpartij.

Oost noemt het hele incident ''vreselijk heftig'' voor de club. ''De totale omvang is nog niet helemaal tot ons doorgedrongen'', aldus de voorzitter.

Geen voetbal

De voetbalvereniging Nieuw Sloten schort alle activiteiten op. Dat liet het bestuur maandagavond in een verklaring weten.

''Voorlopig schorten wij al onze activiteiten als club op. De trainingen van al onze teams zijn voor deze week afgelast. We hebben na overleg met de KNVB uit respect voor de familie van het slachtoffer besloten dat onze teams komend weekend geen wedstrijden spelen.''

De teams van Buitenboys hervatten dinsdag de trainingen

Lidmaatschap

De club besloot zondag al het bewuste team uit de KNVB-competitie te halen. Het lidmaatschap van de drie verdachten is ontbonden. ''Zij kunnen nooit meer lid worden van onze vereniging. Zodra hun betrokkenheid officieel is vastgesteld, zullen wij deze personen ook bij de KNVB voordragen voor een levenslang royement.''

Het bestuur betuigt medeleven aan de familie van de grensrechter en aan de vereniging Buitenboys en haar leden.