DEN BOSCH - Om het opsporingsonderzoek naar een Brabantse drugsbende te kunnen laten voortduren, heeft de politie twee jaar geleden stiekem een bus met 75 kilo hennep van verdachte Serge van L. (42) uit een parkeergarage ‘gestolen’. De drugs stond klaar voor export.

De politie had een sleutel van zowel de garage in Eindhoven als de bus. De bus werd meegenomen, leeggehaald en elders achtergelaten.

De betrokken officier van justitie en politiemensen hebben dat desgevraagd uitgelegd aan de verdediging. De officier van justitie spreekt over een ‘heimelijke inbeslagname’.

Advocaat Henk Brink noemde de handelwijze van de politie maandag onaanvaardbaar. De raadsman zegt dat zijn cliënt door de politie onnodig in gevaar is gebracht en meent dat het Openbaar Ministerie (OM) daarom het recht op vervolging heeft verspeeld.

Het OM denkt dat Serge van L. handelde in opdracht van zijn vriend Aran de Jong. Eindhovenaar Aran de Jong werd twee weken geleden doodgeschoten in de buurt van zijn huis.

Het OM denkt dat hij de leider was van de criminele organisatie die vanaf maandag in Den Bosch terechtstaat.

Reeks liquidaties

Een lange reeks onopgeloste liquidaties in de Brabantse onderwereld toont volgens advocaat Brink aan dat de politie geen benul heeft van het risico dat is genomen door de partij softdrugs stiekem mee te nemen.

Een verband tussen de omstreden ‘inkijkoperatie’ en andere partijen drugs die werden onderschept en de dood van Aran de Jong berust vooralsnog op veronderstelling, aldus officier van justitie Winfried Korver.

Een betrokken agent heeft tijdens verhoor verklaard dat hij wel heeft nagedacht over mogelijke risico’s voor de onderlinge verhoudingen binnen de bende. De officier van justitie zegt dat er geen zicht was op risico’s. De vriendschap tussen Aran de Jong en Serge van L. werd als sterk genoeg ingeschat.

De rechtbank in Den Bosch beslist dinsdagochtend over het verweer van de advocaat. In totaal staan vanaf maandag 18 verdachten terecht. Ze worden verdacht van import van 3000 kilo hasj uit Pakistan en export van honderden kilo’s hennep. De zaak gaat maanden duren.