ROTTERDAM - Tientallen mensen zijn maandagochtend in de Zeeuwse plaats Ellemeet opgepakt omdat ze lid zouden zijn van de verboden Koerdische organisatie PKK. 

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat er 55 personen zijn aangehouden op een recreatiepark, waar een geheime bijeenkomst zou zijn geweest van de PKK.

De Koerdische afscheidingsbeweging PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties en is sinds 2007 ook in Nederland verboden. In juni hield de Nationale Recherche op een camping in Zevenaar ook al mensen aan die vermoedelijk bij de PKK aangesloten waren.

Mobiele eenheid

De Nationale Recherche kreeg maandagochtend hulp van de mobiele eenheid en de Zeeuwse regiopolitie, in totaal ongeveer 150 politiemensen. Ook werd een helikopter ingezet. Het OM was door de AIVD getipt over het PKK-kamp, dat vrijdag was begonnen en een week zou duren.

Al decennialang voert de PKK gewelddadig strijd tegen de Turkse overheid in het Zuidoosten van Turkije en in Noord-Irak. In Nederland en andere Europese landen rekruteert de organisatie jonge, soms minderjarige Koerden.

Werving

De AIVD houdt de PKK al langere tijd in de gaten. Volgens de inlichtingendienst houdt de verboden Koerdische organisatie zich in Nederland niet alleen bezig met lobbywerk voor de Koerdische zaak, maar ook met werving en opleiding voor de gewapende strijd.

De AIVD stelt dat Nederland een belangrijk opleidingsland is voor de PKK. De afgelopen 10 jaar zouden in ons land tientallen opleidingskampen zijn georganiseerd.

Volgens de inlichtingendienst waren de deelnemers daarvan overigens vooral niet-Nederlandse Koerden. Nederlands-Koerdische jongeren gaan meestal naar landen als Duitsland of België.

Volgens de AIVD begint de rekrutering door de PKK vaak op Koerdische festivals of via culturele verenigingen, waar Koerdische jongeren worden benaderd.

Uitnodiging

Jongeren die uiteindelijk geschikt blijken, krijgen een uitnodiging voor een bijeenkomst of een opleidingskamp, onder het mom van sociaal-culturele bijeenkomsten. Daar krijgen ze echter ideologische lessen en lessen in theoretische militaire kennis, zoals guerrillatactiek, aldus de AIVD.

De AIVD weet niet hoeveel Koerdische jongeren uit Europa of Nederland zich uiteindelijk aansluiten bij de PKK in Turkije of Noord-Irak. Naar schatting komt ongeveer een op de tien PKK-strijders uit Europa.

Volgens onderzoek van de AIVD hebben in de afgelopen 20 jaar minimaal 22 mensen met de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsstatus zich aangesloten bij de PKK. Van hen zijn er zeker 13 gesneuveld.