AMSTERDAM - De verdachte in de zaak Marianne Vaatstra, Jasper S, is opgeroepen om woensdag 5 december voor de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden te verschijnen. Die beslist over verlenging van zijn voorarrest.

Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden maandag laten weten.

Japser S. werd op 18 november aangehouden bij zijn huis in het Friese Oudwoude. Zijn DNA bleek bij een grootschalig DNA-onderzoek een 'honderd procent match' te zijn met het DNA-spoor dat op het lichaam van de verkrachte en vermoorde Vaatstra werd aangetroffen.

22 november werd zijn voorarrest met 14 dagen verlengd. Woensdag bepaalt de raadkamer in een besloten zitting of deze voorlopige hechtenis wordt verlengd tot maximaal 90 dagen.

Het gaat hierbij niet om een inhoudelijke zitting en de verdachte is ook niet verplicht om aanwezig te zijn. De raadkamer kijkt naar de ernst van het strafbare feit en of er voldoende gronden zijn voor verlenging.

Na maximaal 90 dagen moet er een zitting in de zaak volgen. Hierbij is inhoudelijke behandeling niet noodzakelijk. De verwachting is dat eerst enkele pro-formazittingen volgen voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld.