RIJSWIJK - Nederlanders waren in 2011 iets positiever over de politie dan het jaar daarvoor. 

Ruim 60 procent was vorig jaar tevreden over het contact met de politie, bijvoorbeeld bij een controle of aangifte. In 2010 was dat nog 57 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook is de burger beter te spreken over het functioneren van de politie in de eigen woonbuurt; 44 procent was daarover tevreden, tegen 42 procent een jaar eerder.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De ontevredenheid over de beschikbaarheid van de politie in de eigen wijk is afgelopen jaar iets minder geworden.

Vond in 2010 nog 31 procent van de bevolking dat politie te weinig tijd had voor allerlei zaken in de buurt, in 2011 was dat 29 procent.

Daarbij is wel een verschil te zien tussen steden en het platteland. Stadsbewoners zijn, net als andere jaren, positiever over de beschikbaarheid van agenten.

Het meest ontevreden is de Nederlander over de zichtbaarheid van de politie. Bijna de helft vindt dat 'je de politie te weinig ziet in de buurt'. Dat is tussen 2010 en 2011 nauwelijks veranderd.

Politiegeweld

Er komt wel een onderzoek naar de manier waarop de politie geweld gebruikt en waar de grenzen liggen.

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer wil er bijvoorbeeld achter komen hoe het komt dat sommige klachten steeds terugkomen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van handboeien, de inzet van politiehonden en lichamelijk geweld bij aanhoudingen. Brenninkmeijer verwacht in het voorjaar de resultaten van zijn onderzoek.

Het gaat er niet om dat er een oordeel komt over losse incidenten. Een van de vragen die Brenninkmeijer stelt is of de instructies voor politieagenten wel goed aansluiten op de praktijk. Zo is schieten op de schietbaan bijvoorbeeld heel anders dan schieten in een stressvolle situatie, aldus de ombudsman.