ROTTERDAM - In Zuid-Holland, met name in de regio Rotterdam, rijden maandagochtend minder treinen. De Nederlandse Spoorwegen en ProRail hebben de dienstregeling vanwege het winterse weer 'preventief aangepast'. Dat meldde ProRail.

Bekijk lezersfoto's van het winterse weer l Stuur zelf foto's in

"Het gaat om een voorzorgsmaatregel", benadrukt een woordvoerder. "Het geeft ons de ruimte om eventuele problemen met wisselstoringen en gestrande treinen, snel en goed op te lossen."

Maandag rijden in elk geval de hele ochtend minder treinen tussen Den Haag en Dordrecht, tussen Rotterdam en Gouda en tussen Rotterdam en Utrecht. "Het komt globaal neer op een halvering van het aantal sprinters en intercity's."

Mocht het winterweer daartoe aanleiding geven dan voert Prorail de winterdienstregeling ook op andere plaatsen in het land in. Het KNMI verwacht lichte sneeuw in het noordoosten en in het oosten van het land. Onder meer in het zuidwesten viel maandagochtend natte sneeuw.

Prorail en NS kondigden eerder aan dat ze de dienstregeling aanpassen bij winters weer: wanneer er kans is op minstens 3 centimeter sneeuw of 10 graden vorst.

Van en naar het Amsterdamse Amstelstation was maandagmorgen korte tijd geen treinverkeer mogelijk vanwege de vondst van een verdacht pakketje. Politieonderzoek wees uit dat het loos alarm was.

Terbregseplein

De A20, Gouda - Hoek van Holland, is maandagochtend afgesloten bij het Terbregseplein nadat daar een vrachtauto, een tankwagen en een auto op elkaar botsten. De tankwagen is daarbij in brand gevlogen. De bestuurder van de personenauto is hierbij overleden. 

De weg is in beide richtingen afgesloten tussen Prins Alexander en het Terbregseplein, meldde de ANWB maandagochtend.

Het overpompen van de lading uit de tankwagen gaat volgens Rijkswaterstaat mogelijk tot 19.00 uur duren. Het is een grondstof voor wasmiddelen die maar zeer langzaam kan worden overgepompt.

''Eerder kan de tankwagen niet worden weggetakeld en wordt de weg richting Hoek van Holland niet vrijgegeven'', zei een ANWB-woordvoerder. ''Verkeer uit Utrecht zou om kunnen rijden via Gorkum of Den Haag maar komt daar dan onherroepelijk ook in files terecht.''

Rijkswaterstaat verwacht dat de A20 de andere kant op, richting Gouda, volgens plan rond 11.00 uur wordt vrijgegeven.

De kans is groot dat de avondspits door het ongeval op de A20 extreem druk wordt rond Den Haag en Rotterdam.

De drukte in de ochtendspits vanwege de gladheid waarvoor was gewaarschuwd, viel uiteindelijk mee.

Bekijk beelden van de chaos op de A20 na het ongeluk:

Bekijk weersverwachting  l Actuele verkeersinformatie