AMSTERDAM - De politie heeft drie jongens van 15 en 16 jaar opgepakt, die zondag een grensrechter bij een jeugdwedstrijd in Almere in elkaar hebben geschopt.

Volgens een woordvoerder van de politie ligt de mishandelde grensrechter in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De grensrechter vlagde bij een wedstrijd van Buitenboys B3 uit Almere tegen Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam.

Een aantal voetballers van 15 en 16 jaar oud van Nieuw Sloten belaagde de grensrechter tijdens de wedstrijd. De man werd geschopt en geslagen en zette het op een lopen.

De jongens achterhaalden het slachtoffer echter en mishandelden hem opnieuw. Een paar uur na het geweld werd de man onwel en zakte in elkaar.

Daarna is hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bekijk de verklaring van de politie:

Geroyeerd

De drie jongens zijn per direct uit de club gezet. Dat schrijft het bestuur van sv Nieuw Sloten op de website.

Het bestuur van de Amsterdamse club heeft het team eveneens uit de competitie gehaald.

''Inmiddels hebben wij onze excuses gemaakt naar Buitenboys voor dit wangedrag'', staat verder op de site te lezen. ''Dit soort zaken hoort niet op de voetbalvelden thuis. We moeten er alles aan doen om deze excessen uit te bannen.''

Voorzitter Frans Mobron van sv Nieuw Sloten liet maandag weten dat het bestuur later op de ochtend bijeen komt. Voor die tijd wil hij nog niet nader ingaan op de zaak.

Op de website van SC Buitenboys staat dat het bestuur later met verdere mededelingen komt.

KNVB

Verschrikkelijk voor het slachtoffer, verschrikkelijk voor het voetbal in Nederland. Dat was maandagochtend de eerste reactie van voetbalbond KNVB op het ernstige geweldsincident.

''We doen er de laatste jaren alles aan om het geweld op de amateurvelden terug te dringen'', liet een woordvoerder van de KNVB weten.

"In dat proces hebben we flinke stappen vooruit gedaan. Maar tegen figuren die zomaar ineens doorslaan op een voetbalveld omdat iets of iemand hen niet zint, valt niet veel te beginnen.''

De KNVB legde alleen al vorig jaar 74 leden een levenslange schorsing op wegens ernstig wangedrag. ''Dat hakt er bij de betrokken personen behoorlijk in.

Als je nooit meer op een voetbalveld mag komen en/of nooit meer mag voetballen bij een club is dat een heel zware sanctie. Maar je hoort er niemand over klagen. Niemand zit te wachten op een paar gekken die hun hoofd verliezen en het imago van het voetbal verzieken.''

Geschokt

Het bestuur van de club uit Almere heeft geschokt gereageerd op de ernstige mishandeling.

''Dit geweld is buiten alle proporties. We hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Hier zal echt iets aan gedaan moeten worden'', liet voorzitter Marcel Oost maandag op Radio 1 weten.

Volgens de preses is de toestand van de grensrechter zorgwekkend. ''Het gaat heel slecht met hem. Meer kan ik er niet over zeggen, uit respect voor zijn familie. Dat is niet aan mij.''

Grimmige sfeer

Oost was zelf niet bij de thuiswedstrijd van B3 tegen B1 van Nieuw Sloten aanwezig. ''Ik heb begrepen dat er de hele wedstrijd al een grimmige sfeer hing. Maar hoe het na afloop zo vreselijk uit de hand heeft kunnen lopen, weten we nog niet. Alles is heel snel gegaan.''

Het bestuur van SC Buitenboys heeft zondagavond van de clubleiding van Nieuw Sloten schriftelijke excuses ontvangen voor het geweld tegen de grensrechter.

''We hebben aangifte gedaan bij de politie en de familie van de grensrechter heeft dat ook gedaan'', zei Oost.

Tweede Kamer

Justitie moet hard optreden tegen de drie jongens die zijn aangehouden wegens de mishandeling van een grensrechter in Almere.

Zo is maandag op te maken uit de reacties van Tweede Kamerleden op het incident; de mishandelde grensrechter ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldt de politie.

Matthijs Huizing (VVD) realiseert zich dat de verdachten jong zijn, maar dat betekent volgens hem niet dat ze hun straf zouden moeten ontlopen.

''Dit is mishandeling en daar hebben we een uitstekend strafrechtsysteem voor. De KNVB onderzoekt de zaak ook. Want al ben je 15, 16 jaar: wat mij betreft komen ze nooit meer op het sportveld terug.'' Hanke Bruins Slot (CDA) sluit zich daar bij aan. ''Dit soort zinloos geweld is bizar en onbegrijpelijk.''