AMSTERDAM - In de hoger gelegen gebieden in het zuiden van Limburg wordt het landschap voor het eerst deze herfst gekleurd door een witte sneeuwlaag.

Op de Vaalserberg bij het drielandenpunt, ruim driehonderd meter boven NAP, bleef zondagochtend een laagje van enkele centimeters sneeuw liggen, zegt een meteoroloog van weeronline.nl. Het is de vraag hoe lang de sneeuw blijft liggen. "Op veel bergen zal het inmiddels al gesmolten zijn."

Het sneeuwen begon zaterdagavond en is in de nacht doorgegaan. Er was vooral sprake van natte sneeuw, maar in hoger gelegen gebieden viel droge sneeuw.

In Zuid-Holland en Zeeland zag het soms ook even wit, maar dat kwam vooral door hevige buien met hagel en natte sneeuw die niet bleef liggen.

België

In België heeft het winterweer van zaterdagnacht voor problemen in het verkeer gezorgd. In het noorden zijn wegen glad door regen en smeltende sneeuw. In het zuiden kunnen hevige sneeuwbuien plaatselijk gevaar opleveren, melden Belgische media. Op de snelwegen zijn al meerdere ongelukken gebeurd.

In Nederland kan het maandagochtend in het midden en oosten van het land plaatselijk glad zijn. "Het wordt een heldere nacht met lichte vorst.

In die regio bestaat de kans dat de ruiten 's ochtends moeten worden gekrabd", zegt de meteoroloog. In het westen blijft de overlast door bewolking beperkt. In het oosten kan maandag droge sneeuw vallen.

DInsdag

Dinsdagochtend kan het in het noordwestelijk kustgebied tot een zuidwesterstorm komen met veel neerslag. Vanaf woensdag worden winterse buien verwacht. "Het gaat dan niet hard waaien, dus Sinterklaas kan met pakjesavond veilig het dak op", zegt de meteoroloog.

Het blijft voorlopig winters kwakkelweer. "Overdag is het rond de vier graden, 's nachts een of twee graden onder nul en dan blijf je regen en natte sneeuw houden. Een dik pak sneeuw zit er voorlopig niet in."

Bekijk de actuele weerssituatie