AMSTERDAM - Bij onderwijsgroep Amarantis, die dit jaar werd opgesplitst vanwege financiële problemen, zijn aanwijzingen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs. 

Dat staat in een nog vertrouwelijk conceptrapport over de val van de onderwijsmoloch, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Bij de onderzoekers, die in opdracht van het ministerie van Onderwijs werkten, zijn signalen binnengekomen over directieleden en adviseurs die naast hun ov-kaart en taxivergoedingen ook twee leaseauto's van de zaak hadden.

Ook zou het hoofd huisvesting zijn woning hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten.

Daarnaast hekelen de onderzoekers het feit dat een voormalige bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ROC ASA, dat nu onderdeel is van Amarantis, in 2004 terugtrad, maar tot in 2010 aanbleef als adviseur, met behoud van volledige bezoldiging en secundaire voorwaarden. Vanaf begin 2007 zou hij echter al geen werkzaamheden meer hebben verricht voor Amarantis.

Vriendjespolitiek

Ook zou er sprake zijn van vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Zo zouden er onder meer opvallend nauwe banden bestaan tussen de top van Amarantis, een Amsterdams adviesbureau en woningcorporatie De Key.

Volgens de commissie heerste er verder een angstcultuur binnen de scholengroep en kwamen daardoor misstanden niet naar buiten.

Geschokt

De oppositiepartijen SP en PVV zijn geschokt over de uitgelekte conceptversie van het rapport. ''Dit is het failliet van de grote schoolbesturen. Het is beschamend dat bestuurders zo weinig oog hadden voor leerlingen en zo bezig waren met zichzelf en hun eigen prestigeprojecten'' zegt Jasper van Dijk (SP) in een eerste reactie.

Harm Beertema (PVV) zegt dat het bij Amarantis nog erger was dan hij al dacht. Volgens hem zitten er in het rapport zaken die voor het Openbaar Ministerie aanleiding moeten zijn om tot vervolging over te gaan.

Van Dijk (SP): ''Dit zijn graaiende bestuurders die meer oog hebben voor hun eigen portemonnee dan voor het onderwijs. Bestuurders die over de schreef gaan moet je echt aanpakken en op non-actief stellen. Er moeten sancties zijn op zelfverrijking. En we moeten af van die grote onderwijsfabrieken waarbij bestuurders projectontwikkelaar zijn geworden en voor miljoenen euro's beginnen aan projecten die onbetaalbaar en onverantwoord zijn.''

Ook Paul van Meenen (D66) vindt dat er in het geval van zelfverrijking goed gekeken moet worden naar de mogelijkheden van strafvervolging of terugvordering. Hij pleit verder voor beter toezicht en medezeggenschap in de scholengemeenschappen, om de misstanden die er zijn op te sporen.

Fraude

Beertema (PVV) ziet ''regelrechte fraude'' als het klopt dat een bestuurder van Amarantis zijn huis in het oosten van Nederland ''op kosten van de zaak'' heeft laten opknappen. Hij vreest dat de omvang van de onderwijsmolochen een ''bepaald soort bestuurder'' aantrekt. ''Mensen die onderwijs maar een saaie bijzaak vinden. Het gaat hen om marktaandeel, om elkaar vliegen afvangen, om grootschaligheid.''

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing noemt het ''schokkend en schrijnend'' als het inderdaad klopt dat bestuurders zich met geld dat bedoeld was voor onderwijs hebben verrijkt. Ook de inspectie heeft volgens de PvdA dan gefaald en dat moet onderzocht worden.

Rapport

De 'Commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis' presenteert maandag haar rapport. Begin dit jaar werd de scholenkoepel opgeknipt in vijf kleinere scholenkoepels omdat de school zich op de rand van een faillissement bevond.

Het boekjaar 2011 werd afgesloten met een tekort van 20,4 miljoen euro. Eerder zei interim-bestuursvoorzitter Marcel Wintels al dat Amarantis aan creatief boekhouden deed.