AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie eist vanaf 1 december hogere straffen voor verkrachting.

De eis tegen verdachten die terechtstaan voor verkrachting gaat naar minimaal drie jaar. Nu is dat nog twee jaar, maar veel mensen vinden die minimumeis te laag, laat justitie vrijdagavond weten.

In de praktijk zal tegen een verkrachter vrijwel altijd meer dan drie jaar worden geëist, omdat allerlei omstandigheden meewegen.

Zou wordt de strafeis zwaarder als de verdachte geweld heeft gebruikt, geen condoom heeft omgedaan of een kwetsbaar slachtoffer heeft uitgekozen.

Zwaarder

Volgens justitie is er in de samenleving een roep om daders van zware delicten als verkrachting zwaarder te straffen. Bovendien wordt van de overheid geëist dat meer voor de belangen van het slachtoffer wordt opgekomen.

Een verkrachting is volgens justitie een 'zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer'.

"Verder is algemeen bekend dat slachtoffers daarvan nog langdurige nadelige, psychische gevolgen kunnen ondervinden." Justitie wil met de nieuwe minimale strafeis een signaal afgeven aan de samenleving dat daders van zware delicten een forse straf tegemoet kunnen zien.