AMSTERDAM - Het is voor de Amerikaanse overheid wellicht mogelijk om toegang te krijgen tot het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Dat bevestigt het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam vrijdag tegenover de NOS.

Het Amerikaanse bedrijf CSC bouwt het systeem voor de Nederlandse overheid. Dit gebeurt in vestigingen in Nederland, maar het moederbedrijf is in de Verenigde Staten gevestigd.

De Vereniging van Zorgaanbieder voor Zorgcommunicatie (VZVZ) eist een verklaring van CSC waarin staat dat het bedrijf niet onder de Patriot Act valt die in de VS van kracht is. Deze wet geeft de Amerikaanse overheid het recht om informatie op te vragen met het oog op terrorismebestrijding.

"De mogelijkheid bestaat dat de Amerikanen toegang hebben tot het systeem", laat onderzoeker Joris van Hoboken van de UVA weten.

"De Patriot Act en de FISA Amendment Act maken het mogelijk dat een Amerikaans bedrijf wordt gedwongen om gegevens die het beheert af te staan. Ook als dit bedrijf een Nederlandse vestiging heeft en als de computers in Nederland staan."

Ondenkbaar

Directeur Edwin Velzel van VZVZ laat aan de NOS weten dat de vereniging de opdracht waarschijnlijk in zal trekken als de verklaring niet komt. "Wij willen gegarandeerd hebben dat het EPD niet onder de Patriot Act valt. Wij gaan ervan uit dat het ondenkbaar is, maar willen het zeker weten."

Het intrekken van de opdracht zou grote gevolgen hebben voor de invoering van het EPD. CSC was al jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling.