HILVERSUM - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de regels rond de beveiliging en privacy van het elektronisch patiëntendossier (EPD) aanscherpen.

Nog voor de kerst stuurt de minister een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarin zij een aantal zaken strenger gaat regelen.

''We gaan de normen aanscherpen'', vertelde Schippers donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Met de nieuwe regels zouden patiënten bijvoorbeeld kunnen opvragen wie naar hun gegevens heeft gekeken in het EPD. Ook zouden mensen toestemming moeten geven wie hun gegevens sowieso mogen inzien. De beveiligingseisen voor het systeem worden een stuk hoger.

Houtje-touwtje

Overigens is Schippers niet ontevreden over de beveiliging van het nieuwe EPD. ''Het geeft me meer rust dan systemen die regionaal of lokaal zijn ontwikkeld. Die zijn toch beetje houtje-touwtje tot stand gekomen'', aldus de minister.

Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. De nieuwe versie is het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het gaat 1 januari in. Deelname is vrijwillig en gebeurt pas na toestemming van betrokkenen.