AMSTERDAM - Volkert van der G. zal niet vervroegd vrijkomen als dat gepaard gaat met maatschappelijke onrust.

Hij is ook niet op proefverlof geweest. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag in de Tweede Kamer. De PVV had hier zorgen over geuit.

In het regeerakkoord staan plannen om gedetineerden bij goed gedrag vervroegd vrij te laten.

Met de nieuwe plannen hebben gedetineerden anderhalf jaar voordat zij hun straf hebben uitgezeten niet meer automatisch recht op vervroegd verlof, maar moeten zij dit 'verdienen'.

Als vervroegde vrijlating mogelijk zorgt voor maatschappelijke onrust wordt hier nog eens goed naar gekeken. Teeven zei dat hij over de status van 84 gedetineerden op de hoogte wordt gehouden. Volkert van der G. is een van hen. De kans dat hij op proefverlof mag lijkt verwaarloosbaar.

Moord

De 43-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord op Pim Fortuyn, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij komt naar verwachting vrij in mei 2014.

De afgelopen weken doken er geruchten op dat Van der G. gesignaleerd zou zijn buiten de gevangenis in Zwolle. Het ministerie van Veiligheid en Justitie sprak dit tegen en ook Teeven zei donderdag dat hij niet op proefverlof is geweest.

PVV-Kamerlid Lilian Helder herhaalde dat wat de PVV betreft Van der G. niet vrijkomt voor hij zijn straf heeft uitgezeten. "Wij houden het scherp in de gaten", waarschuwde ze.