DEN BOSCH - Ruim 20 vredesactivisten krijgen geen straf nadat ze op 3 april 2010 tijdens een manifestatie tegen kernwapens op vliegbasis Volkel zijn geweest.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde donderdag dat de vliegbasis is bestemd voor een openbare dienst en geen besloten erf is en sprak de actievoerders daarom vrij van de beschuldiging huisvredebreuk.

Twee activisten zijn wel veroordeeld voor vernieling van het hek om de basis. De mannen uit Den Haag (48 en 49 jaar) moeten respectievelijk 300 en 500 euro boete betalen.

Advocaat Meindert Stelling zegt dat hij de vrijspraak vanwege recente jurisprudentie had verwacht. Volgens hem zijn de beschuldigingen bewust niet veranderd omdat het Openbaar Ministerie (OM) geen trek meer heeft in ellenlange procedures en principiële verweren die hij altijd weer opvoert voor vredesactivisten.

Overtreding

Stelling zegt dat het OM de zaak heel eenvoudig vanwege overtreding van de verboden toegang bij een lagere rechter kon voeren en winnen. Hij verwacht geen beroep van het OM tegen de vrijspraak.

De officier van justitie reageert niet op de veronderstellingen van de advocaat en laat weten dat hij het vonnis nog bestudeert.

De demonstratie werd destijds bijgewoond door ruim 100 mensen. Het protest verliep rustig en vreedzaam. Het is een publiek geheim dat in Volkel kernwapens liggen opgeslagen.