AMSTERDAM - De uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp blijven toch waar ze zitten. 

Eerder gaven 88 van de 137 asielzoekers aan het kamp vrijwillig te willen verlaten, maar nadat een deel van hen hun nieuwe opvang had gezien, werd besloten in het kamp te blijven.

Groepjes asielzoekers werden donderdagochtend met busjes van de GGD naar hun nieuwe tijdelijke onderkomen, een locatie voor daklozenopvang, gebracht.

"Daar aangekomen vonden ze die opvang echter niets", laat Jo van der Spek van stichting Migrant 2 Migrant weten. De asielzoekers maakten rechtsomkeert.

Drie vrouwen zouden nog onderweg zijn naar opvang naar Almere, maar ook zij zijn van plan terug te keren, meldt Van der Spek. "Zoals het nu lijkt verlaat niemand het kamp vrijwillig."

Burgemeester

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bood de asielzoekers vorige week dertig dagen 'bed, bad en brood' aan zonder dat zij hoefden mee te werken aan hun terugkeer. Tien gemeenten waren bereid tot opvang.

Een manifestatie die donderdag zou worden gehouden bij het kamp is verplaatst naar een locatie aan de Sloterplas. Van der Laan had verboden de demonstratie bij het tentenkamp te houden.

De asielzoekers bivakkeren sinds september in het tentenkamp aan de Notweg. Naar eigen zeggen kunnen zij niet terug naar hun land van herkomst. De gemeente mag het kamp vrijdag ontruimen als nog niet iedereen weg is, bepaalde de rechter woensdag.